Her åpner Dovre-ordføreren Snøheim

Av

Begivenhetene sto i kø da storstua i foten av Snøhetta skulle innvies på nytt etter 50 år i forsvarets hender.

OFFISIELL ÅPNING:
						 En engasjert Bengt Fasteraune skjærer over tråden av moskushår og erklærer Snøheim for åpnet. Til høyre står Kari Merete Horne, markedssjef i DNT Oslo og omegn. Foto: Fredrik Mellemseter

OFFISIELL ÅPNING: En engasjert Bengt Fasteraune skjærer over tråden av moskushår og erklærer Snøheim for åpnet. Til høyre står Kari Merete Horne, markedssjef i DNT Oslo og omegn. Foto: Fredrik Mellemseter

DEL

SNØHEIM: – Dette er villreinens rike. Og dette er menneskets rike. Dagens motto er vern gjennom bruk. Og dette er et skritt i riktig retning, sa ordfører i Dovre kommune, Bengt Fasteraune da han åpnet Snøheim lørdag. Det gjorde han ved å skjære gjennom en tråd av moskushår.

Det er mer enn et halvt århundre siden forsvaret overtok den gang Reinheim fra Den Norske Turistforeningen (DNT). I november 2007 fikk turistforeninga storstua tilbake. Fem år, starten på en rettssak og flere millioner kroner senere fant gjenåpninga sted, med mektige Snøhetta som bakteppe.

Ødela framtida

Etter å ha blitt fraktet inn med skyttelbusser, overvar de frammøtte ei innholdsrik åpning.

På talerlista sto blant andre Jon Angard, sønn av mannen med samme navn som var bestyrer ved Snøheim da hytta var ny i 1952. Han hadde mange historier å fortelle fra både Reinheim og Snøheim. Samtidig la han ikke skjul på at følelsene etter å ha vært foruten tilgang til hytta gjennom 50 år var trassige.

– Forsvaret ødela framtida for meg og åtte søsken. Vi måtte søke til noe annet. Alt vi gjorde, gjorde vi for foreninga. Og det var ei dårlig investering, sa Angard da han talte til vel 400 frammøtte ved Snøheim.

Tok vare på Snøheim

Gunnar Langbakk, som var teknisk offiser på Hjerkinn da forsvaret opererte i området, fortalte om bruken av hytta mellom 1957 og 2007.

– I 1989 havnet Snøheim i mølleposen, som det heter i forsvaret, det vil si satt på vent. Det var usikkerhet rundt hva som skulle gjøres med bygningsmassen. Det var diskutert både å rive det og brenne det. Samtidig var vi en klubb blant de som jobbet på Hjerkinn som engasjerte oss i Snøheim. Å rive eller brenne hytta kunne vi ikke godta. Deretter satte vi i gang med skriverier. Det var et sabla liv, fortalte Langbakk, som etter hvert fikk ansvaret Snøheim mens det tilhørte forsvaret.

Det var dette arbeidet som førte frem til at turistforeninga igjen skulle få tilbake den storslåtte turisthytta inne på Dovrefjell.

Fyrtårn

– Kjære turvenner og fjellfolk. DNT har hele 57 turistforeninger rundt om i hele landet. Vi har 480 turisthytter, de ligger både ved kysten, i marka og på fjellet. Og som alle foreninger har vi et fyrtårn. Det kan være en koie, ei ubetjent hytte eller ei storstue. Vi har Snøheim, sa styreleder i DNT, Berit Kjøll under åpninga.

Hun sa også at hytta var i imponerende god stand da DNT overtok hytta fra forsvaret.

I tråd med tradisjonen i DNT ble også flaggheisingen gjort av minstemann til stede. Ved Snøheim var det Oline Hjellødegård som hadde den tradisjonsrike oppgaven. Treåringen er datter av de nye bestyrerne, Kjell og Marit Hjelleødegård.

Les mer om åpninga av Snøheim i Opdalingen tirsdag

Artikkeltags