Dette er noen av anbefalingene fra arbeidsgruppa som rådmannen har oppnevnt for å utrede framtidig barnehagestruktur i Oppdal.

Selv om 75 prosent av antall barnehageplasser i Oppdal er private, har det kun vært kommunalt ansatte i arbeidsgruppa. Dette er ett av flere forhold som blant annet de private barnehagene i Stølen, Fagerhaug og Drivdalen reagerer på, og som stiller spørsmål ved hvorfor ingen fra de private barnehagene har vært representert i arbeidsgruppa.

- For også å kunne belyse dagens og framtidens situasjon sett fra de privates side, skriver styret i Fagerhaug barnehage.

Avslører samarbeidsgap

De mener også at samarbeidsgapet mellom de kommunale og private barnehagene bare vil bli enda større slik rapporten framstiller situasjonen.

- Det sies i dette dokumentet at de kommunale barnehagene har mer styring, kontroll og kvalitet i forhold til krav og forventninger enn ved de private barnehagene, skriver styret i Fagerhaug barnehage, og undres over en slik udokumentert påstand.

Flere av de private barnehagene oppfatter at kommunen er kritisk til kvaliteten i de private barnehagene.

- Hvor mye vet arbeidsgruppa om kvaliteten i de private barnehagene, spør daglig leder i Stølen Private barnehage, Trude Asla.

Utredningen konkluderer også med at det er ønskelig med en dreining mot en større andel kommunale barnehageplasser enn i dag. Fagforbundet, som har vært representert i arbeidsgruppen, viser til at det kun er 25 prosent kommunale barnehageplasser i Oppdal, mens det på landsbasis er 52 prosent. Fagforbundet representerer medlemmer ved de kommunale barnehagene Høgmo og Pikhaugen.

Uenighet om behov

Arbeidsgruppa har også sett på mulig knapphet på barnehageplasser i sentrum, og skisserer to alternativ, avhengig av størrelsen på utfordringene.

Det ene alternativet er å bygge ny kommunal barnehage i Bjørkmoen med fire eller fem avdelinger, og med mellom 72 og 90 plasser. Det andre alternativet er å sette opp en paviljong ved Høgmo barnehage for 18 plasser.

- Vi i Stølen private barnehage SA ønsker fortsatt å kjøpe tomta i Bjørkmoen som er regulert til barnehage, skriver Asla i sin kommentar til høringsnotatet.

Asla forstår heller ikke begrunnelsen for at private aktører skal utelukkes i å etablere seg på tomta i Bjørkmoen, og eventuelt utvide antall plasser i nåværende barnehager.

Markeds- og informasjonssjef Børre Andreassen i Gnist barnehager er forundret over utredningens konklusjon om knapphet på barnehageplasser i Oppdal, og viser til at Gnist barnehage i Brennan har ledig areal og kapasitet til å ta inn ytterligere 32 barn over tre år.

- Det er derfor neppe behov for bygging av ny barnehage i Oppdal de nærmeste årene, skriver Andreassen, som mener det heller ikke er behov for paviljong ved eksisterende barnehager.

- Saken blir behandlet i Driftsutvalget 6. april, forteller fungerende rådgiver Dordi Aalbu i Oppdal kommune, og forteller at saksutredningen til utvalget ennå ikke er ferdig.