I kampen mot lakselusa går nå Miljødirektørat seriøst til verks i Driva, ved Snøvassmælan. Ti mil med elv skal renskes for utysket, men det koster; prislappen for laksesperra blir 450 kroner meteren, eller totalt 45.000.000 kroner.

I beskrivelsen til totalenterprisen heter det:

Miljødirektoratet skal bygge en fiskesperre ved Snævassmælan i Driva cirka 25 km øst for Sunndalsøra i Sunndal kommune. Formålet med sperra er å begrense elvestrekningen som skal behandles med kjemikalier for å utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Fiskesperra skal bygges som et platedam fundamentert på en massiv betongplate som er støpt på løsmasser. På oppstrøms side skal det settes stålspunt som tetting.

Eget fangsthus

Damplaten etableres i 3 m-seksjoner med betongelementer som tetting. Til betongarbeidet over massiv bunnplate vil det bli montert prefabrikerte pilarer, ca. 40 stk. I tillegg skal det plasstøpes energidrepere på massivplaten. På pilarer nedstrøms damplate vil det bli montert ca. 640 kvadratmeter stålrister for å hindre fiskeoppgang, uansett vannføring.

Overløpsseksjonen blir ca. 80 meter lang og 23 meter bred med en høyde på fem meter. Landfestene blir til sammen cirka 45 meter lang med varierende bredde på fundamentet, og en høyde på ca. 10 meter.

På motsatt side av tilkomstvegen, det vil si Rv 70, skal det etableres et fangsthus på cirka 140 kvadratmeter, hvor sjøørret og laks skal ledes inn for sortering. Som adkomst til fangsthuset skal det bygges en cirka 100 lang bru med landkar på begge sider. Ferdigstillelse er satt til juni 2017.

Verdt hver krone

- Prosjektet er verdt hver krone, kommenterer Jarle Steinkjer ved Miljødirektøratet.

- I verdi utgjør prosjektet et par års laksesesong i Driva. Det er snakk om 10 mil med elv som skal renses. Det er klart det er mye penger, men man må også se det i forhold til hva det her er snakk om. Prosjektet i Driva er en del av en nasjonal satsing for å få bukt med Gyrodactylus. Rent samfunnsøkonomisk vil jeg si at dette er en viktig og riktig investering, uttaler Steinkjer.

Frist for å levere anbud er 7. desember 2015.