Før påske kunne Opdalingen presentere konklusjonene til arbeidsgruppa som rådmannen hadde oppnevnt for å utrede framtidig barnehagestruktur i Oppdal. En utredning som fikk samstemt kritikk fra de private barnehagene, der 75 prosent av barna i Oppdal går.

De private barnehagene går hardt ut mot utredningen, og har liten forståelse av at kommunen skal utelukke videre utbygging av private barnehagetilbud i sentrum.

Oppdal har i dag full barnehagedekning. Selv om enkelte barnehager har ventelister, har andre barnehager ledig kapasitet.

Nei til privat storbarnehage

Rådmannens begrunnelse for at framtidig barnehagestruktur skal dreie seg mot en jevnere fordeling mellom kommunale og private plasser, er at dette gir kommunens og politikernes muligheter til styring for til enhver tid kunne oppfylle sine forpliktelser på barnehageområdet.

Rådmannen viser til at kommunen har full råderett over plassene i kommunale barnehager, mens dette ikke er tilfelle overfor plassene i private barnehager.

Dette blir dermed også begrunnelsen for at rådmannen mener at barnehagetomta i boligfeltet Bjørkmoen bør forbeholdes en framtidig kommunal barnehage.

En ny barnehage i Bjørkmoen er planlagt med fire eller fem avdelinger og 72 – 90 plasser. Stølen Private barnehage har tidligere ytret ønske om å få kjøpe denne tomta for å etablere ny barnehage der.

"Å beholde tomta som fortsatt kommunal eiendom vil være viktig for å sikre kommunal handlefrihet i framtida", skriver rådmannen.

Beredskapsplan

Rådmannen foreslår også at det ikke gis kommunalt tilskudd til nye plasser i sentrum.

Med tanke på en mulig knapphet på barnehageplasser i sentrum følger rådmannen anbefalingen fra arbeidsgruppa om at det bør utarbeides en beredskapsplan med to alternativ, avhengig av størrelsen på utfordringen.

Det ene alternativet er å bygge ny kommunal barnehage i Bjørkmoen, mens det andre alternativet er å sette opp en paviljong ved Høgmo barnehage.

Tilbakeviser kritikk

Som Opdalingen tidligere har omtalt er de private barnehagene kritisk til ikke å ha vært representert i utredningen.

Rådmannens begrunnelse er at det er riktigere å la alle barnehagene få mulighet til å uttale seg på egne vegne gjennom en lukket høringsrunde før saken behandles politisk, enn å la en representant fra en privat barnehage representere de andre.

Saken behandles i Driftsutvalget onsdag.