I fjor forberedte Oppdal kommune seg på å ta imot enslige mindreårige flyktninger. Et arbeid som kostet kommunen i overkant av 250.000 kroner, og som det nå ser ut til kun blir delvis kompensert.

I et skriv til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fra enhetsleder Hanna Lauvås Westman i Helse og familie viser hun til at Oppdal kommune ikke er blitt registrert i fylkesmannens oversikt over "vedtatte bosatte enslige mindreårige flyktninger, men som ikke ble bosatt i 2016". Noe som ikke stemmer med kommunens egenrapporterte tall.

I brev fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) i november 2015 ble Oppdal kommune anmodet om å bosette 26 flyktninger i 2016, og til å ta imot åtte enslige mindreårige innenfor rammen.

Håper på full kompensasjon

Westman viser til at innvandrertjenesten i samråd med barneverntjenesten ble enige om å ta imot syv enslige mindreårige flyktninger i Sildrevegen bofellesskap, og at kommunen våren 2016 gjorde grundige forberedelser til mottak av enslige mindreårige flyktninger. Videre at det i juni 2016 ble ansatt avdelingsleder for det nyopprettede bofellesskapet.

- Vi håper jo nå at vi får kompensasjon for de utgifter vi har hatt i disse forberedelsene, sier Lauvås i en kommentar til Opdalingen.

Hun viser til noen konkrete og dokumenterte kostnader, mens personellbruken fra en bredt sammensatt arbeidsgruppe som jobbet med forberedelsene er vanskeligere å dokumentere.

Kommunen har også hatt utgifter i forbindelse med utlysing av stilling og ansettelse av avdeligsleder for mottaket.

Rune Gundersen som ble ansatt i stillingen som avdelingsleder for det nyopprettede bofellesskapet for enslige mindreårige flyktninger rakk knapt å begynne i jobben før prosjektet ble avsluttet.

I følge kommunen er utleggene som kommunen har hatt i forbindelse med forberedelse av bofellesskapet til syv mindreåroge flyktninger beregnet til 251.243 kroner, inklusiv tapte leieinntekter på rundt 95.550 kroner.

Oppdal kommune la til rette for et bofellesskap for mindreårige i et bygg som ble benyttet som avlastningsbolig for funksjonshemmede. Avlastningsboligen ble flyttet til en annen bolig for å kunne etablere bofellesskapet. Som følge av dette ble boligene stående tom i fem måneder.

20 millioner til fordeling

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017 ble det bevilget 20 millioner kroner til en tilskuddsordning for kompensasjon av kommunens utgifter i 2016 knyttet til forberedelse av bosetting av enslige mindreårige flyktninger som ikke ble bosatt.

Bevilgningen på 20 millioner er fordelt mellom alle fylkesmannsembetene, der Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har fått tildelt kroner 1.574.800, som skal fordeles videre til de kommunene i fylket som hadde gjennomført forberedelser uten at det ble bosatt flyktninger.

De opplyser at fordelingen ikke krever at kommunen legger fram særskilt regnskap eller annen rapportering, men at bevilgningen fordeles etter antall vedtatte bosatte, men som ikke ble bosatt.

- Vi har sendt ut en henvendelse til alle kommunene for å kvalitetssikre tallene vi har, forteller seniorrådgiver Anne Gråberg hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

- Så langt er det bare mindre justeringer, med unntak av Oppdal som har falt helt ut i oversikten fra IMDi.

I de tallene som har kommet fra IMDi er det registrert 52 vedtatte bosatte i Sør-Trøndelag, der de syv fra Oppdal ikke er med.

Oppdal kan tape på sitt engasjement

- Hvorfor tallene fra IMDi ikke stemmer og Oppdal ikke er registrert, kan jeg ikke svare på, sier Gråberg.

På spørsmål om feilen i Sør-Trøndelag kan ha betydning for den fordelingen som er gjort til fylkene, er det noe Gråberg vil sjekke ut med departementet.

For de mindre kommunene under 5000 innbyggere er satsen beregnet til 24.400 kroner for hver ikke bosatt. Kommunene på over 5000 innbyggere får et mindre beløp per "ikke bosatt", dsom er på 16.900 kroner.

- Jeg vil presisere at dette bare er foreløpige anslag, og de vil bli justert når vi har fått inn alle data, sier Gråberg.

For Oppdal vil det bety en kompensasjon på rundt 118.000 kroner. Noe som betyr at Oppdal kommune ikke på langt nær får kompensert sine utgifter, og der kommunen må være forberedt på selv å måtte dekke inntil 132.000 kroner av de utgiftene de har hatt i forbindelse med forberedelsene til mottaket.