Marit Bjerkås (Ap) mener at den storstilte utbyggingen av Rennebu helsesenter står i fare for å måtte skrinlegges med den nåværende regjeringen sin tilskuddspolitikk.

Hun hevder at Høyre/Frp-regjeringen skyver denne regningen over til sultefora kommuner.

– De byggeprosjektene som ikke har netto tilvekst av sykehjemsplasser, mister alt tilskudd. For Rennebu, som i dag har 38 sykehjemsplasser, betyr det at vi må ha 66 plasser i 2040, hvis vi skal drive eldreomsorgen på samme måte som i dag. Det betyr igjen at halvparten av innbyggerne i Rennebu må jobbe innen helsesektoren, og det går bare ikke opp. Tilskuddsordningen regjeringen legger opp til, er ikke tilpasset den utviklingen som kreves, uttalte Bjerkås.

– Rekordstore overføringer

Ingvil Dalseg (H) er totalt uenig i uttalelsene til Ap-politikeren.

– Saken og påstandene fra Bjerkås inneholder flere faktafeil, eksempelvis «sultefora kommuner», når alle tall tilsier det motsatte. Vi har rekordstore overføringer til kommunene, sier Dalseg til Opdalingen.

– Høyre-effekten kommer

Dalseg peker på at arbeidsledigheten går ned i et flertall av kommunene i Trøndelag, og i elleve kommuner er arbeidsledigheten under to prosent.

Hun sier videre at Norge nå har det laveste antall ROBEK-kommuner noensinne. Hun mener at flere kommuner er i stand til å levere bedre tjenester til oss innbyggere. En ROBEK-kommune er en kommune som er satt under offentlig tilsyn.

– Det tar tre-fem år fra en kommune får innvilget tilskudd til en sykehjemsplass til den er ferdig bygget. Det betyr at effekten av at Høyre er i regjering, målt i antall sykehjemsplasser, vil vise seg fra og med i år og årene fremover, sier Dalseg.

– Frem til det skjer sitter vi dessverre igjen med konsekvensene av Arbeiderpartiets «vente- og se holdning» i eldrepolitikken fra da de satt i regjering, fortsetter hun.

Høyre-politikeren henviser videre til en KS-undersøkelse som viser at kommunene planlegger å bygge og modernisere 10.000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger i perioden 2017–2019. Dette vil kunne gi rundt 950 flere plasser per år, og er en tredobling fra da Arbeiderpartiet satt i regjering, mener Dalseg.

– Vi har gjort flere viktige grep for å få dette til. Men det aller viktigste er at vi har gitt mer tilskudd til nye sykehjemsplasser enn noen gang før. I 2017 bevilget vi 5,124 milliarder kroner. Det tilsvarer 3.100 plasser. I 2013 ble det derimot kun gitt tilskudd til 1.750 plasser, sier hun.

– Endringen har hatt effekt

Dalseg er klar på at landet trenger flere sykehjemsplasser, og forteller at regjeringen har gjort helt nødvendig endring i investeringsordningen. Dette betyr at fra og med 2021 må kommunene bygge flere plasser for å få støtte.

– Dette er nødvendig for å sikre at våre eldre skal være trygge på at de får en sykehjemsplass i årene fremover. Og endringen har hatt effekt. Nå søker kommunene om å bygge flere sykehjemsplasser – ikke bare pusse opp og rehabilitere gamle plasser, uttaler hun.