Oppdal: Media har den siste tiden vært full av sterke og følelsesladde meninger om pelsdyrnæringa og det har vært mye snakk om dyrevelferd.Oppdrettsmiljøet i Oppdal utgjør 23 oppdrettere som til sammen har cirka 14500 dyr, på høsten er det så mange som 72.500 sølv- og blårever i gårdene nord for sentrum.I rene skattepenger utgjør pelsbøndene alene minst 20 millioner kroner, og med en omsetning på rundt 60 millioner medfører næringa store økonomiske ringvirkninger i kommunen. I tillegg kommer omsetningen til forkjøkkenet.

Godt miljø

Miljøet i Oppdal er også i den heldige situasjonen at Mattilsynet ikke har oppdaget kritikkverdige forhold i revegårdene.– Her i Oppdal har vi et tett og godt miljø, oppdretterne går i gårdene til hverandre og vi har et faglig samarbeid som fungerer godt, forteller Olav Morten Mellemsæter til Opdalingen. Han er politisk talsperson i Fjellregionen Pelsdyravlslag.Skinnene fra Oppdal og Norge regnes som de aller beste. På den store pelsbørsen i Helsingfors selges de norske sølvrevskinnene for seg selv, det er snakk om verdens beste skinn.– Pelsdyrnæringa er ganske unik med det at desto bedre dyra har det, desto mer tjener vi som oppdrettere. Det er derfor i vår interesse at det er minst mulig skader på dyra og at de har det bra. Dette er noe de som kritiserer næringa på det sterkeste glemmer. Er det noen som vil at dyra skal ha det bra er det vi som lever av dette, forklarer Mellemsæter.

Kan miste 100 årsverk

Olav Morten Mellemsæter tegner et heller dystert bilde av hva som vil skje dersom næringa skulle bli vedtatt nedlagt.– Pelsdyrbøndene i Oppdal driver kun med pels. Revegårdene er samlet på et sted, og ingen av oss har gårdsbruk der vi kan drive med annet dyrehold.Det vil bety at bare i revegårdene vil mer enn 80 årsverk gå tapt.I tillegg utgjør forkjøkkenet et stedet mellom 12–15 årsverk.I Norge omsetter pelsdyrindustrien for nesten en halv milliard kroner. Norge er minst i klassen i Skandinavia. Den danske pelsdyrindustrien omsetter for mer en hele den norske lakseindustrien, altså mer en tolv milliarder i året.