Tirsdag skal formannskapet ta stilling til framtiden for tømmerbygningene som ble satt opp i gravfeltet på Vang i 1993.

Bakgrunnen for oppsetting av husene var forprosjektet «Vang vikingpark», med blant annet oppstart av omvisning i gravfeltet.

- Bygningene ble benyttet i forbindelse med omvisning på gravfeltet, minnes Anne Lise Fløttum, som med sin lange arkeologerfaring har god kunnskap om gravfeltets historie.

- Disse byggene var spesielt populært når skoleklasser og grupper var på omvisning, forteller hun.

- Jeg er blitt fortalt at bygningene er en rekonstruksjon med utgangspunkt i bygg fra middelalderen som er blitt funnet i Nidelven.

Spelkulisser

Fløttum forteller at ett av husene har gulv, der det ble servert kaffe og vafler. Det andre huset har jordgulv og åpent ildsted.

På 90-tallet utviklet Oppdal et historisk spel på Vang, basert på Inge Krokanns «I Dovresno». I dette spelet, som kun ble spilt noen år, var middalalderbygningene en del av kulissene.

Bygningene er ikke lenger i bruk, og er i følge kommunen dårlig vedlikeholdt, selv om selve tømmerkassene antas å være i rimelig god tilstand og kan brukes videre.

Passer ikke inn i nytt utviklingsprosjekt

«I forbindelse med utviklingsprosjektet av gravfeltet på Vang, som startet opp i 2016, ser man nå at tømmerhusene gjerne skulle vært fjernet», skriver kommunens saksbehandler Eli Grete Nisja.

Hun viser til at dette også er et uttrykt ønske fra arkeologene hos fylkeskommunen.

Nisja viser til bygging av ny inngangsport og toalettbygg, og at tømmerbygningene bør være fjernet før dette arbeidet startes opp til våren.

Dersom formannskapet slutter seg til rådmannens innstilling har du mulighet til å bli eier av en eller to kopier av «Vikinghus anno 1004» når de blir lagt ut for salg.