Sinnet er stort i Hedmark etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) rett før jul sa nei til en planlagt lisensjakt på 32 ulver i ulvesonen der.

Ap, Høyre, Frp og KrF ble i mai i fjor enige om bestandsmålene for ulv og hvor de skal leve. Det var en oppfølging av rovdyrforliket i 2011.

Onsdag ettermiddag denne uken protesterte 2.000 ulvemotstandere og fire parlamentariske ledere foran Stortinget for felling av ulv. Aksjonen kunne ikke rokke ved Helgesens ulvevedtak, selv om miljøministeren åpner for å ta flere hensyn og felle flere ulv i fremtiden.

Enstemmig vedtak

Trøndelag Høyre hadde tirsdag styremøte. Til Opdalingen forteller Ingvill Dalseg (H) at de er uenige med partikollegaen. Fylkespartiet kommer med følgende utsagn:

«Trøndelag Høyre ber om at vedtaket om lisensjakt på ulv blir gjort om i tråd med ulveforliket som ble inngått på Stortinget i juni 2016, og at lisensjakten gjennomføres i tråd med rovdyrnemndenes vedtak».

Ifølge Dalseg er det et enstemmig vedtak.

– Alle sør og nord i Trøndelag er enig om dette. Meldingen sendes ned til sentralstyremøtet som holdes i helga, forteller hun.

Høyre-politikeren er ikke i tvil om at alle i Oppdalsregionen ogå er enig i at Helgesens vedtak blir feil.

– Vi har ikke mange streifdyr av ulv i Oppdal nå, men slipper vi opp for fri yngling er vi det første stedet ulven vil komme til, sier Dalseg.

– Forstår kritikken

Hun er ikke overrasket over kritikken som nå hagler mot ministeren.

– Det er ikke rart at kritikken kommer når ministeren går imot et stortingsvedtak. Det er vanskelig å forsvare og forstå det, forteller politikeren.

– Vi må huske på at det er et bredt forlik, og det skal vi verne om, legger hun til.

Dalseg håper og tror at saken ikke vil føre til velgerflukt og at det ikke skader partiet.

– Dette er en enkeltsak. Skulle jeg meldt meg ut av partiet fordi jeg er uenig i enkeltsaker, kunne jeg ikke vært politiker, mener hun.

– Hva håper du skjer nå?

– Nå håper jeg vedtaket blir gjort om. Vi må forholde oss til den demokratiske prosessen som har vært, forteller Dalseg.