I starten på juni gikk høringsfristen ut i forbindelse med grensejusteringen mellom Rennebu og Oppdal. Fylkesmannen mottok i slutten av januar en søknad om grensejustering der Havdal, Gisnås, Ulsberg og Innset krets flyttes fra Rennebu kommune til Oppdal kommune.

Under det siste kommunestyremøtet i Rennebu før sommeren, levnet det ingen tvil fra rådmann, formannskap og kommunestyret: Alle fraråder den omsøkte grensejusteringen.

Fylkesmannen skriver i sin konklusjon at det beste for Oppdal og Rennebu er å gå sammen til en kommune og oppfordrer til nye samtaler.

Fylkesmannen har håndtert saken i tråd med inndelingsloven. I løpet av våren har det blitt gjennomført dialog med berørte parter, og Rennebu kommune har fått laget et kunnskapsgrunnlag for saken som har vært sendt på høring der 34 innspill har kommet.

Som grunnlag for Kommunal- og moderniseringsdepartements avgjørelse om og hvordan saken skal følges opp, redegjør Fylkesmannen i dette brevet for hvordan saken har vært håndtert så langt og vi gir våre vurderinger og anbefalinger til departementet.

Fylkesmannens konklusjon

Basert på gjennomført prosess og dokumentasjonen som ligger i saken så langt, bes KMD om å avklare om det er aktuelt å gå videre med en ev grenseendring mellom Rennebu og Oppdal.

Fylkesmannen har gjort seg følgende vurderinger:

1. KMD bes vurdere om vi her snakker om en grensejustering eller om dette vil være en sak som innebærer en deling utfra inndelingsloven.

2. Vurdert ut fra foreliggende materiale, mener Fylkesmannen at det heller i retning av at det vil være krevende å gjennomføre omsøkte grenseendring. Det vil kunne være positivt for de kretsene det er snakk om å bli en del av Oppdal kommune, og det vil være positivt for Oppdal. Men - det som blir igjen av Rennebu kommune blir ikke tilstrekkelig bærekraftig som egen kommune og det gir ikke en god løsning for regionen.

3. Fylkesmannen mener det bør lages et bredere kunnskapsgrunnlag før konklusjonen kan trekkes endelig, og peker på konkrete forhold som bør utdypes nærmere.

4. Fylkesmannen mener det heller ikke vil være en fullgod løsning å ikke gjennomføre grenseendringen. Dette fordi Rennebu etter vårt syn vil møte utfordringer over tid med å være egen kommune.

5. Den mest bærekraftige løsningen er etter Fylkesmannens mening, at Rennebu og Oppdal går sammen til en ny kommune. Fylkesmannen redegjør for endrede forutsetninger siden samtalene om sammenslåing mellom kommunene stoppet opp i september 2016. Vi vil sterkt oppfordre kommunene til nye samtaler med sikte på å kunne dra nytte av de økonomiske virkemidlene som er knyttet til kommunereformen.

Hadde en god prosess

Rennebu og Oppdal hadde en god prosess som ledet fram til en felles intensjonsavtale, men arbeidet stoppet opp etter vedtak i kommunestyret i Rennebu basert på folkeavstemmingen der 68,3 prosent sa nei til kommunesammenslåing.

Forutsetningene for Rennebus videre framdrift er annerledes nå enn på tidspunktet som folkeavstemmingen ble gjennomført. Blant annet gjelder dette innbyggerinitiativet i Rennebu om grenseendringer, økonomiske rammer som har ført til endra skole- og barnehagestruktur, samt at vi nå ser totalbilde for kommuner og regionråd i Trøndelag.

Fylkesmannen vil derfor sterkt oppfordre kommunene til nye samtaler.