– Tradisjonelt har det vært legene som har henvist pasienter til fysioterapeut, men fra 1. januar slipper du som pasient å gå veien om en lege, og likevel kun betale egenandel, forteller fysioterapeut Ingvild Vikan, som er ansvarlig for medisinsk rehabilitering i Oppdal kommune.

– Men det gjelder bare fysioterapeuter som har driftsavtale med kommunen, legger hun til.

Ifølge Vikan har så godt som alle fysioterapeutene i Oppdal driftsavtale med kommunen.

Det har vært mulig for pasienter også i dag å gå til behandling hos en fysioterapeut uten først å ha en henvisning til fysioterapi fra lege. Forskjellen er at de fram til 1. januar ikke får refusjon slik at pasientene må betale hele honoraret.

Enklere for pasientene

– Fysioterapeuter er eksperter på muskel- og skjelett, så jeg mener at endringen er veldig positiv for pasientene, sier Vikan.

– Jeg tror dette blir bra, og ikke minst mer lettvint for pasientene.

– For pasienter med akutte muskel- og skjelettplager er det en stor fordel å komme raskt til fysioterapeut som kan undersøke, vurdere, gi råd og behandling, sier Vikan.

Fra enkelte hold er det blitt uttrykt skepsis til reformen, da noen er redd for at dette kan føre til at de friskeste og mest ressurssterke pasientene vil gå direkte til fysioterapeut og ta plasser fra dem som faktisk er sykest, som uføre og kronisk syke. Hva tenker du om det?

– Det er jeg ikke så redd, men det krever et tett samarbeid med legene, noe vi har jevnlig også i dag, svarer Vikan.

Samtidig innrømmer Vikan at reformen vil kunne føre til at langt|flere oppsøker fysioterapeut, og at presset på fysioterapeutene blir større.

– Jeg ser ikke noe negativt i at flere da vil oppsøke fysioterapeut, tvert imot, sier Vikan, som mener at Oppdal har en bra dekning med fysioterapeuter.

– Det er bare positivt at folk kan komme til vurdering og behandling tidlig.

Vikan har tro på at fysioterapeutene klarer å fange opp de med størst behov likevel.

– Jeg føler meg sikker på at kvaliteten vil bli ivaretatt på en god måte i den nye ordningen, avslutter Vikan.

Tidligere behandling

– Dette er en etterlengtet reform, sier Kjetil Sandsten ved Oppdal fysioterapi i en kommentar til Opdalingen.

Han viser til at kiropraktikere og manuellterapeuter allerede har hatt en slik ordning en stund.

Sandsten mener at legene i Oppdal ikke er så skeptiske til den nye ordningen, siden de allerede har så god og tett dialog med blant annet månedlige møter.

– Hos oss er det også små og oversiktlige forhold, så det er nok litt forskjell på by og land når det gjelder dette.

– Skrekken er jo at man med reformen kan overse noen «røde flagg», der pasientens symptomer skyldes noe annet og mer alvorlig enn muskel- eller skjelettplager, forklarer Sandsten.

Samtidig mener Sandsten at dette er noe fysioterapeutene er godt utdannet til å vurdere.

– Den største forskjellen med reformen er at de med muskel- og skjelettplager vil ha mulighet til å komme til behandling tidligere, og at det blir større fleksibilitet.

– Gevinsten med det er stor ved at sjansen for å bli raskere frisk øker, mener Sandsten, som har tro på at dette igjen kan føre til mindre sykemeldinger.