Kristian Torve har sittet i fylkesstyret i AUF Sør-Trøndelag i fire år, og har vært skole- og arbeidsleder, økonomiansvarlig, organisatorisk nestleder og fungerende leder i fylkeslaget. Han var én av AUFs ungdomskandidater ved valget 2015, og sitter i dag i opplæringskomiteen i Sør-Trøndelag fylkesting.

– Det var i januar 2011 jeg for alvor ble med i politikken. Mitt engasjement startet på Oppdal med et temamøte med 400 deltakere, hvor vi blant annet snakket om psykisk helse. Det var utrolig artig å være med å arrangere og ikke minst engasjere, forteller han.

Han forteller at han har fått mer perspektiv på ting etter at han ble politisk aktiv.

– Urettferdighet ligger til grunn for det engasjementet jeg har, sier han.

Det gror godt med unge politikere i Oppdal. Torve gjør det bra for fylket, og Ola Husa Risan er fremadstormende i denne periodens kommunestyre og formannskapsmøte.

– Jeg tror det er utrolig viktig å få inn ungdommen i politikken. Ola er en utrolig dyktig politiker og er veldig flink i jobben han gjør. I tillegg har vi Maiken Snøve som også er fast i kommunestyret. I tillegg må vi heller ikke glemme Tobias Ørstad som er ungdommens talerør i ungdomsrådet. Alle gjør en ufattelig god jobb og som er viktig for framtiden og som skaper engasjement, sier han.

Takker ungdomsrådet

Oppdalingen har også vært leder for Oppdal ungdomsråd. Han ønsker også å takke ungdomsrådet for at han ble engasjert i politikken.

– Vi fikk muligheten til å være med å påvirke. Jeg husker en episode, hvor jeg sammen med ordføreren og fire arkitekter satt å diskuterte sentrumsplanen og hva som ville være det beste for Oppdal å gå for. Jeg ville aldri vært foruten perioden jeg hadde i ungdomsrådet, for jeg lærte så utrolig mye, sier han.

Torve påpeker at det er veldig viktig at Oppdal kommune har et aktivt ungdomsråd.

– Den ene grunnen for at det er viktig, er fordi ungdommen får være med å påvirke der og da, og at framtidas engasjement skapes. De skal ikke undervurderes, og min oppfordring til kommunen er å ta de mer på alvor og at ordføreren burde bli med på møtene de har, sier han.

Da han skulle melde seg inn i parti, så sto det mellom to partier, AUF og Senterpartiet.

Oppdalinger på tinget

– Senterpartiet inviterte meg med på et gruppemøte før et kommunestyre og de ville gjerne ha meg med på laget. Det sies at når du skal velge parti, så må du sette deg ned og se hvem man er enig med. Det er veldig klisjé, men slik var det for meg, sier han og legger til på at han ikke har angret på at han valgte AUF og Arbeiderpartiet den gangen.

23-åringen har også det siste året sittet på Fylkestinget.

– Det har vært en utrolig bratt læringskurve og mye mer jobb enn hva jeg så for meg. Men det har vært utrolig morsomt å jobbe med blant annet skole, og det er spesielt morsomt å få reise rundt til skoler i Trøndelag å se hvilket godt arbeid som gjøres i skolene, sier han.

I tillegg til Torve på tinget, er også Ingvill Dalseg (H) representert på tinget. Torve forteller at de bruker å samarbeide om saker som gjelder Oppdal.

Torve forteller at sakene som ligger hans hjerte nærmest er lærlinger.

– Det er det viktigste jeg bryr meg om. Det er tragisk at så mange står uten lærlingplass hvert år og derfor er det bra at vi har fått på plass lærlingegarantien i bygg- og anleggsbransjen. I tillegg er jeg veldig opptatt av at det skal være ett godt kollektivtilbud også utenfor Trondheim, sier han.

Han er rask til å legge til at hvis diskusjonen rundt lyntog kommer opp og om det noen gang skulle bli avstemming om det skal innføres, så kommer han til å svare ja.

– Det gir jeg mitt ord på, sier han.

Tidligere i år ble det kjent at AUF i Sør-Trøndelags nominasjonskomitee har enstemmig valgt Kristian Torve som ungdomskandidat til Stortinget.

– Jeg er veldig glad for den tilliten nominasjonskomiteen og alle som har sendt inn forslag har vist meg. Nå gleder jeg meg til å kjempe for fast stortingsplass fra og med neste høst. Jeg har brukt store deler av ungdomstiden min i arbeiderbevegelsen, og synes det er artig å få slik tillit tilbake for det arbeidet jeg har lagt ned, sa han til Opdalingen tidligere i år.

– Det er en veldig stor tillitserklæring å bli nominert. Jeg er veldig ydmyk, og når et fylkeslag med nesten 2000 medlemmer har lyst at du skal stå på 1. plass, er veldig stas, sier han.

Tidligere har det vært tradisjon at AUF-kandidaten får den utsatte 5.-plassen på lista. I flere målinger siste to årene har 5.-plassen vært inne som fast.

Kommunereform og valgkamp

Førstkommende tirsdag skal formannskapene i Oppdal og Rennebu ha et felles formannskapsmøte, hvor kommunesammenslåing mellom kommunene skal diskuteres. Den unge politikeren er klokkeklar i sin tale for hva han ønsker for de to kommunene.

– Jeg sier det først som sist, vi bør slå oss sammen. Vi ser at andre kommuner som slår seg sammen, skaper store og kraftige sentre, og hvis Oppdal og Rennebu får med seg Kvikne på laget og slår seg sammen, så kan vi bli et slagkraftig regionalt senter sør i Trøndelag, som vil få en sterkere stemme inn mot både sentrale og regionale myndigheter, sier han.

Han har ikke kommet på noe godt navn for den nye kommunen om det skulle bli sammenslåing, men han mener ikke navnet har så stor betydning.

– Det viktigste er ikke hva det heter, men innholdet i den nye kommunen. Hva kan vi tilby av tjenester. Oppdal vil alltid hete Oppdal og Stamnan vil alltid hete Stamnan, sier han.

– Jeg håper politikerne i Rennebu tør å ta stilling til kommunereformen og at folket stemmer ja til sammenslåing, sier Torve.

Forberedelsene mot stortingsvalget høsten 2017 har pågått en god stund, og snart starter valgkampen for fullt.

– Jeg kommer nok til å snakke med de jeg har lyst å samarbeide med, blant annet med LO med fokus på lærlinger. Lærlinger skal være en del av min valgkamp, sier han.

23-åringen forteller at målet er å drive valgkamp i hele Trøndelag, men kanskje mest her hjmme i Oppdal.

– Planen er å besøke mest mulig folk og finne ut hva jeg kan ta med meg videre i valgkampen. Det er utrolig viktig at vi treffer de vi skal representere, forteller han.

– Godt å komme hjem

I tillegg til å være aktiv i politikken, har Torve også spilt for Oppdal IL fotball i 14 år.

– Jeg har trivdes utrolig godt i fotballmiljøet, og fotballgruppa er utrolig flink til å la ungdom få utvikle seg, forteller han.

På videregående gikk oppdalingen idrettsfag på videregående.

– Jeg trivdes utrolig godt på idrettsfag og vi hadde tre supre år. Men hadde jeg skulle valgt annerledes i dag, så hadde jeg kanskje valgt yrkesfag eller studiespesialisering, sier han.

Selv om han trives i byen og Trondheim, så legger han ikke skjul på at det er veldig godt å komme hjem til familie og venner.

– Det er noe å våkne opp med den fantastiske utsikten og naturen vi har her, i tillegg til at man bestandig møter så mange trivelige folk, sier han.

I vår fullførte han bacheloren i statsvitenskap ved NTNU. Denne uken startet han på masterstudiet i statsvitenskap ved NTNU. Om han kommer inn på Stortinget til neste høst, så kommer hverdagen til å snu om på ting.

– Planen er uansett å fullføre første året. Om jeg skulle være så heldig at jeg kommer inn på Stortinget, så kommer jeg nok til å ta siste året over fire år. Siste året skal det bare skrives på masteren uansett, og det kan jeg gjøre både i Oslo, Trondheim eller i Oppdal, sier han.

Torve forteller at han har lyst å jobbe som rådgiver i et revisjonsselskap.

– Det hadde vært utrolig morsomt å jobbe med revisjon av offentlige tjenester for å få de tjenestene enda bedre og å utnytte hver en eneste krone bedre. I tillegg ser det veldig spennende å jobbe innenfor kommunikasjon, sier han.

Slapper av med god mat og en bok

For en person som er aktiv i politikken og som i tillegg går på skole, så kan det til tider bli lange dager. Om 23-åringen skal slappe av, så tyr han enten til Netflix eller finner en god bok.

– Jeg er også veldig glad i å lage god mat, og elsker å kokkelere på kjøkkenet, sier han.

Oppdalingen bor for tiden i Trondheim sammen med kjæresten Sofie Rosten Løvdahl. De har nå vært sammen i tre år.

– Vi møttes faktisk første dag i fadderuka, og havnet også på samme faddergruppe. I tillegg studerer vi det samme og har gått i samme klasse, sier han.

I sommer har det ikke blitt tid til noen ferietur, for de har begge jobbet hele sommeren.

– Vi har i stedet satt opp en liste med femti ting vi skulle gjøre i løpet av sommeren, som for eksempel å gå på en fjelltopp, sykle rundt Byneset eller dra å bade. Nå har vi så langt gjennomført cirka 30 av 50 punkter og vi har fortsatt noe tid på oss før sommeren er over, sier han.

På spørsmål om han kunne tenkt seg å flytte hjem å ha blitt politiker i Oppdal, så kommer svaret kjapt.

– Selvfølgelig er det noe jeg kunne tenkt meg. Om jeg hadde fått mulighet til å bli ordfører i Oppdal, så hadde jeg heller ikke takket nei til det.