Vilkåret om fem års byggefrist kom inn i konsesjonsloven ved en endring i 2004. Et vilkår som ifølge saksbehandler Gro Aalbu i Oppdal kommune er blitt forsøkt håndhevet siden 2009.

– Dette er blitt gjort med oppfølging i form av brev, behandling i bygningsrådet og med saker som er oversendt til fylkesmannen, forteller Aalbu.

– Vi har også hatt saker som har gått til tvangssalg, sier hun.

Aalbu forteller at det per i dag er en forfallsbok med 52 tomter som er ervervet fra 2004 til 2011, der oppfølging er igangsatt og vilkår ikke er oppfylt, og at kommunen har opp mot 25 tomter i året som ikke er bebygd innen fristen.

– Vi ble nok litt overrasket over vedtaket i Stortinget, som visstnok kom etter et benkeforslag, uten utredning av konsekvenser eller innarbeidelse av overgangsbestemmelser.

Endringen i konsesjonsloven er gjort med gyldighet fra 1. september i år.

– Dette kan jo være en litt utrivelig jobb som det kan være godt å slippe, sier Aalbu.

– Samtidig føler jeg på at dette blir litt rart og urettferdig for dem som akkurat er blitt tvunget til å bygge eller selge tomten sin.

I et skriv til fylkesmannen ber Aalbu om en avklaring på hvordan kommunen skal forholde seg til saker som allerede er under behandling.

Tomter ervervet før 2004 og etter 1. september 2017 har ikke vilkår om byggefrist på fem år, mens tomter ervervet i perioden imellom har det.

– Det er klart det vil oppfattes urettferdig at den som kjøpte tomt 31. august i år har fem års byggefrist, mens en som kjøpte dagen etter ikke har det, forklarer Aalbu.

Fylkesmannen svarer at hensynet til likebehandling tilsier at man unnlater videre oppfølging i disse tomtesakene.

Det har kommunen tatt til følge ved at det blir sendt brev til alle som har pålegg om at pålegget er opphørt.

Aalbu er litt bekymret for konsekvensene av opphevingen av byggefristen.

– Vi ser at i enkelte tilfeller kjøper folk flere tomter for å slippe naboer tett på og for å sikre utsikten, noe som betyr at man vil legge beslag på et større areal enn tilsiktet.

– Hvis dette blir utbredt betyr det at kommunen må legge ut enda større arealer til bebyggelse enn det som er forutsatt, avslutter Aalbu.