At Ellen Flå fra Rennebu er noen morgenfugl ville vel kanskje være å overdrive, men det er nå en gang hun som får rista oss ut av søvnen via NRK Trøndelag og morgensendingene på radioen. Med blid og bred rennebudialekt sørger hun for en litt mildere start på dagen.

Opdalingen tok turen innom Tyholt og NRK Trøndelag for å se hvordan Ellen har det på jobb. Enkelte dager er hun kun programleder, andre dager er hun produsent med lisens til å blande seg inn i sendingen underveis i munter morgenprat med programlederen, dagen vi stakk innom var det Morten Karlsen som sto bak mikrofonen – også det en kjent trønderradiostemme – sjekk bildet så får du se hvordan mannen bak stemmen ser ut.

Kvelden før

Ellen avslører at hun gjør både klær og veske klar før hun tar kvelden. Jobben starter 05.00, og selv om Ellen får ta taxi på jobb siden det ikke går noe kollektivtransport på denne tiden av døgnet blir klokka som regel noen minutter over fem før hun er på plass.

- Mye av tida går med til å planlegge og forberede seg, skal det gjester i studio må vi avtale det dagen i forveien og noen innslag er også spilt inn dagen før, forklarer Ellen.

Når hun kommer på jobb er det bare å skjerpe sansene, der ute ligger det trøndere og snorker i nord og sør, og venter på å få høre siste nytt fra Midt-Norge når de bare får opp gluggene og gjespet fra seg.

Ut i verden

Ellen gikk på Voll og Berkåk, før hun var innom Oppdal der hun utdannet seg til kokk og jobbet på Kafé Ludvik, for senere å ta turen til Volda for å studere språk, kommunikasjon og media, og så ble det to halve år i henholdsvis England og Australia, før hun igjen var tilbake i Volda.

Det var liksom avisjournalist hun skulle bli, hun har blant annet en aldri så liten fartstid i Opdalingen bak seg, men etter bare kort tid i Volda ble det til at hun valgte radiojournalistikken som hovedfokus for sin utdannelse.

Folks hverdag

- Jeg har aldri vært så veldig opptatt av nyhetsjournalistikken. Jeg vil underholde og være en del av folks hverdag på en hyggelig og informativ måte, forklarer Ellen.

- Jeg liker å leke med lyd, lage reportasjer og dokumentarer, redigere sammen programmer som fanger folks interesse.

Ellen har tidligere jobbet i både Norgesglasset og Nattradioen, og her var det om å ikke snakke alt for bredt. I Trønderradioen er det stikk motsatt, her oppfordres det til å holde mest mulig på dialekten. Det gir samhold og identitet.

- I Trønderradioen må jeg jobber mer med nyheter og nyhetsrelaterte innslag. Det var litt nytt og vanskelig for meg i starten, men det er også en viktig del av jobben.

Viktig morgenradio

- Vær og føre og en og annen melding fra utkanten av Trøndelag, det blir ikke mye pludreradio da?

- Jeg skjønner hva du tenker på, men morgensendingen er også viktig radio. Folk står opp og vil gjerne vite hva som har skjedd i nærområdet. De trenger å vite hvordan været er, godt eller dårlig vær kan bety at dagen blir helt forskjellig.

Jeg mener det er viktig at vi er der, at vi rett og slett er godt selskap på morgen, vi blir en del av hverdagen til folk, og gir lytterne en god start på dagen. Ok, så gjentar vi været og trafikkmeldingene en del ganger, men folk sitter ikke å hører på hele sendingen, vi er der som en informasjonskanal mellom badet, frokosten og det å få ungene på skolen.

Musikknerd

Ellen forteller at musikk er en viktig del av livet hennes, både privat, men selvsagt også i jobben.

- Jeg selv blir irritert når det spilles en sang på radioen og man ikke får vite hvem som er artist eller hva sangen heter. Det synes jeg er naturlig å ta med i en sending. Men jeg må også passe på slik at det ikke blir for nerdete og masete, folk vil ha info, ikke undervisning.

Selv er Ellen nesten som radioslave å regne; hun hører på Her og Nå, Dagsnytt 18 – det ser jeg faktisk på TV, forteller Ellen – Ukeslutt, Popquiz og Radioresepsjonen. Alle er programmer som byr på mer enn bare musikk eller oppramsing av nyheter. Og så blir det mye podcast da, blant annet Heia Fotball som blir produsert på Tyholt.

Historieforteller

- Jeg er nok veldig opptatt av å fortelle en historie. Jeg liker å være historiefortelleren. Jeg vil at folk skal høre på radio og føle at de både har selskap, men at de kanskje også blir litt klokere. Ellen er også innstilt på å bli litt klokere selv.

- Ja, jeg har satt meg som mål å bli litt mer kjent i Trøndelag. Jeg kjenner jo Rennebu og Oppdal godt og området omkring, men jeg er ikke så godt kjent på Flatanger eller lenger nord, og det må på plass når jeg skal lede Trønderradioen, forklarer Ellen.

Jo da, hun er kommet et godt stykke fra jenterommet, der Ellen lekte radio, alene og sammen med venner, og snakket inn på kassetter om hverdagslige ting, om hva som hadde skjedd på skolen, hjemme, og om gutter selvsagt. Temaene er kanskje byttet ut med vær og føre og nyheter fra nord og sør i Trøndelag, men dialekten er heldigvis den samme.

Opdalingen på radio

Hver fredag prater programlederen i Trønderradioen med en redaktør i en av lokalavisene rundt om i Nord- og Sør-Trøndelag. I dag er det Opdalingen som skal i ilden som morgengjest.