På Facebook kryr det av grupper som tilbyr pirattaxi-kjøring mot betaling. Også for Oppdal finnes det en Facebook-side der folk kan tilby seg å være sjåfør eller spørre om skyss. Gruppen «Sjåfør hjem – Oppdal» har i skrivende stund 515 medlemmer. Typiske meldinger på siden er «Noen som kan kjøre fire jenter fra Vangslia til Oppdal sentrum?» eller «Kjører i kveld. Send meg melding».

I påsken ble følgende melding skrevet på Facebook-siden: «Da ble den gamle rekorden slått med 300 kroner. Den nye rekorden er nå på 6.800 kroner på én bil på én kveld».

Flere medlemmer inne på siden reagerer på det høye beløpet. En person skriver: «Det er en del som irriterer seg over denne virksomheten. I tillegg skryter dere av hvor mye dere tjener på ulovlig persontransport. Det begynner å nærme seg det en drosje kjører inn, som også må betale lønn, forsikring, skatt og moms».

Opdalingen har vært i kontakt med Steffen Lånke som står oppført som administrator for Facebook-siden. Han kan fortelle at han ikke lengre har ansvaret for siden og vil ikke kommentere saken. Opdalingen har derfor forsøkt å komme i kontakt med personen som styrer gruppen i dag. Vedkommende ønsker heller ikke å uttale seg til avisen.

– Tenker på sikkerheten

Daglig leder i Oppdal Taxi, Christian Jørgensen, forteller til Opdalingen at pirattaxikjøringen har eskalert de siste årene.

– Denne typen virksomhet har alltid vært der, men det har blitt mer av den etter at Facebook og andre plattformer kom, sier han.

– Hvordan ser dere i taxinæringen på dette problemet?

– Vi tenker på passasjerenes sikkerhet, og det bør foreldre gjøre også. Det er ungdom som både kjører og benytter seg av tilbudet. Vi som kjører drosje har det formelle i orden når det gjelder forsikring, forteller Jørgensen, og legger til at de spesielt på påskeaften merket mye av den private kjøringen.

Politiet er klar over problemet

Lensmann Finn Skårsmoen ved Oppdal lensmannskontor forteller til Opdalingen at politiet er klar over kjøringen.

– Vi er klar over at problemet er der, men vi har ikke helt oversikt over omfanget. Vi skal gjøre våre undersøkelser, men vi har begrenset med kapasitet, sier Skårsmoen.

Han synes problemet er svært beklagelig overfor dem som driver med seriøs taxinæring.

– Er det slik at ungdommen drar inn flere store beløp i løpet av en kveld, er det klart det går utover taxinæringen. De skal overleve de også, forteller lensmannen.

– Vi har vært i kontakt med drosjesentralen, og skal ha nye samtaler med dem om problemet. De gjør sine observasjoner, og vi vil gjerne være til hjelp, fortsetter Skårsmoen.

Flere steder i landet har ulovlig kjøring blitt straffet med både bøter og inndratt førerkort.