– For at en hjertestarter skal kunne hjelpe flere i ditt nærområde er det avgjørende at Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) på nødtelefonen 1-1-3 har kjennskap til hvor den nærmeste befinner seg, forklarer Siw Lilly Osmundsen til Opdalingen.

Osmundsen er prosjektleder for det offentlige Hjertestarterregisteret som driftes av helsemyndighetene.

Hun forteller at det finnes flere registre, men at det er kun er det offentlige registeret som gjør hjertestarterne synlig for AMK-sentralene i deres kart.

– Det at det finnes flere registre gjør nok at folk kan bli litt forvirret.

Osmundsen forteller at det offentlige registeret nå har overtatt registeret til Røde Kors og Apotek1, mens det fortsatt opereres med et register fra et kommersielt firma.

I over to år har myndighetene jobbet med å få på plass det offentlige hjertestarterregisteret, men fortsatt er det mange hjertestartere som mangler.

Nå oppfordrer Osmundsen på nytt alle som er ansvarlig for en hjertestarter til å registrere den på 113.no.

I Oppdal er kun tre hjertestartere registrert på nettsiden, som likevel er en økning på to siden april da Opdalingen omtalte saken sist. I Rennebu er fortsatt ingen hjertestartere kommet med på kartet til 113.no.

– Det kan nok være flere som har begynt registreringen, men at det fortsatt mangler en del opplysninger som gjør at de ennå ikke er kommet inn på kartet, sier Osmundsen.

Det at alle hjertestartere blir registrert i det offentlige registeret gjør at de som ringer inn en mistanke om hjertestans kan få rask opplysning om nærmeste hjertestarter, som da kan be noen om å hente den.

– Dette er naturligvis ekstra viktig i områder langt fra sentrum der utrykningstiden er lang, avslutter Osmundsen.