I 2018 vil Norge være vert for NATOs øvelse Trident Juncture. Dette er en øvelse som arrangeres hvert tredje år, og som NATO omtaler som en såkalt High Visibility-øvelse.

Den første øvelsen fant sted i Portugal, Spania og Italia i oktober og november 2015, der om lag 36.000 soldater og annet personell fra over 30 nasjoner deltok i øvelsen.

Det er klart at kjempeøvelsen med opp mot 35.000 deltagere skal foregå i Midt-Norge, der både Rennebu og Oppdal vil bli berørt.

Nå forbereder Fylkesmannen i Sør-Trøndelag øvelsen ved blant annet oppnevning av militære skjønnsnemnder, der Rennebu kommune har fått i oppdrag å koordinere en nemnd bestående av Orkdal, Meldal, Rennebu og Oppdal.

– Den militære skjønnsnemnda vil tre i kraft dersom grunneier og Forsvaret ikke kommer til enighet, forteller fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar til Opdalingen.

– Siden øvelsen gjennomføres i oktober før det er tele i bakken kan det jo bli en del skader, forklarer Skar.

Revitaliserer totalforsvaret

Skar er glad for at det sivile er trukket tidlig inn i planleggingen av øvelsen, og at det nå er satt mer fokus på totalforsvaret.

– Jeg kan ikke huske at vi tidligere er blitt tatt med i planleggingsmøter på et så tidlig tidspunkt i forbindelse med en militærøvelse, og det synes jeg er interessant, da tanken rundt totalforsvaret har ligget nede noen år.

Totalforsvarskonseptet går ut på at det skal være gjensidig støtte og samarbeid mellom Forsvaret og det sivile samfunn i hele krisespekteret fra fred via sikkerhetspolitisk krise til krig.

For å være i stand til å samarbeide på best mulig måte er det avgjørende at relevante aktører i både sivil og militær sektor har god kunnskap om det sivil-militære samarbeidet innen totalforsvaret.

– Det betyr blant annet at både helse og annen viktig infrastruktur vil bli involvert i øvelsen, og at for eksempel helseinstitusjonene i Rennebu og Oppdal kan bli involvert i øvingssituasjoner med mengdeskader, forklarer Skar.

Mer enn 30 nasjoner deltar

– Ut ifra det vi vet nå blir dette den største militærøvelsen som har vært i Norge siden 2002, sier oberst Sven Halvorsen ved Forsvarets operative hovedkvarter til Opdalingen.

Han forteller at det vil delta både sjø-, luft og bakkestyrker med rundt 35.000 mannskaper og 130 fly, med deltagere fra mer enn 30 nasjoner. Det vil delta styrker også fra Sverige og Finland, og andre partnernasjoner til NATO.

– Her vil Sverige og Finland også bli involvert med flyoperasjoner i de respektive landene, forteller Halvorsen.

På spørsmål om det lokale heimevernet i distriktet skal delta i øvelsen, er Halvorsen litt usikker.

– Det har jeg ikke innsikt i, men jeg finner det naturlig at de deltar i øvelsen i de områdene der øvelsen pågår, svarer han.

Halvorsen forteller at de fortsatt er tidlig i planleggingen, og at NATO-personell vil gjennomføre nye rekognoseringer i området.

Oppdal sentral i øvelsen

– Det har nok utkrystallisert seg at det blir vesentlig øvingsaktivitet både sør og nord for Oppdal, forteller Halvorsen. – Det er bare å se på veisystemene her, så ser man at det må bli mange militære operasjoner i området rundt Rennebu og Oppdal.

Opdalingen har fått signaler om at styrker skal ta seg nordover fra Oslo langs E6 og Rv3, og at det blir amfibielandsettinger både på Nordmøre og i Trondheim.

Den operative delen av øvelsen vil ifølge Halvorsen foregå mellom 31. oktober og 7. november.

Halvorsen er også fornøyd med at den sivile delen av samfunnet blir involvert.

– Denne øvelsen er så stor at den også berører totalforsvaret og den sivile samfunnsdelen, og det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som styrer den sivile delen av øvelsen, forteller han.

Vil ivareta miljøforhold

Halvorsen viser til at det er viktig at de sivile aktørene og befolkningen ivaretas slik at det skal bli minst mulig ulemper, samtidig som Forsvaret skal få best mulig øvelsesutbytte.

– Vi er veldig opptatt av å unngå sensitive områder og gjøre minst mulig skade under øvelsen, og vi vil møte den enkelte kommune som blir berørt, forteller Halvorsen.

Han forteller at det vil bli egne informasjonsmøter i kommunene, og at det vil bli laget en informasjonsbrosjyre til innbyggerne i forkant av øvelsen.

På spørsmål om hva en slik gigantøvelse kan bety for næringslivet i kommunene, svarer Halvorsen:

– Når det kommer mange soldater inn i området er det jo store muligheter, så her er det opp til de lokale næringslivsaktørene.

– Det jeg har erfart fra tidligere øvelser er at det er blitt tatt en rekke initiativer fra lokale aktører, avslutter Halvorsen.