Nåverdal Smeltehytte ved Innset i Rennebu er en av de seks smeltehyttene som var anlagt under Kvikne kobberverk, som var i drift i perioden 1631–1872. Et anlegg på Innset ble ødelagt av Storofsen i 1789, og rester av de øvrige hyttene finnes ikke lenger, med unntak av anlegget som er fra en senere produksjon på 1800-tallet.

Smeltehytta i Nåverdalen ble fredet i 1959, og ble valgt til årets kulturminne i Rennebu i 1997.

– Nå ser det virkelig kritisk ut for smelteovnen, forteller Stein Erik Stokke til Opdalingen.

Stokke har selv vokst opp som nærmeste nabo til den unike smelteovnen, der foreldrene Johanne og Paul Stokke drev Hyttøya Camping, og han har derfor et helt spesielt forhold til kulturminnet.

Han forteller at det har falt ut flere steiner av hvelvet, og at det nå er flere store sprekker i konstruksjonen.

– Nærheten til Rv. 3 og den økende tungtransporten skaper rystelser som er med på å ødelegge byggverket, forteller Stokke, som håper at det nå blir utført reparasjonsarbeider før deler av ovnen raser sammen.

Ifølge Stokke er det ikke blitt utført ettersyn og vedlikehold ovnen på mange år.

Stokke har på eget initiativ kontaktet Sør-Trøndelag fylkeskommune, som har bekreftet til Stokke at Røros Museum er blitt kontaktet for å gjennomføre strakstiltak for å sikre ovnen.

– Dette er et viktig kulturminne ikke bare for Rennebu og distriktet, men for hele Norge, sier Stokke. Denne ovnen er den eneste i sitt slag som nå er igjen i Norge.