I kommunestyret gikk venstrepolitikeren Trygve Sande på talerstolen for å snakke mot en utbygging av to sentrumstomter som inngår i den mye omtalte sentrumsplanen.

Sande var ikke særlig overbevist om at det var mange som ville være interessert i tomta, i alle fall ikke med bakgrunn i hvilke ønsker og krav kommunen ville måtte ha for å ivareta et trivelig sentrum.

Ønsker å vite pris

Den samme Trygve Sande eier 18 prosent i VGP, en bedrift som har en omsetning på over 80 millioner og er en av suksesshistoriene når det gjelder næringsetablering i Distrikts-Norge.

I en epost til kommunen datert 25. mai skriver daglig leder i VPG Rune Kvalsnes at selskapet er interessert i "den mye omtalte BS14 tomta". Kvalsnes ønsker å vite om kommunen kommer til å selge tomta til selvkost og hva prisen på tomta vil bli.

- Kan ikke dette se ut som om du taler med to tunger?

- Jo, og det håper jeg da også at jeg har gjort. Jeg prøver å skille mellom politikeren og businessmannen. Én ting er det jeg står for som politiker og hva jeg stemmer for som politiker, da har jeg en plikt til å tenke på bygdas beste, noe annet er det når jeg skal tenke på bedriften som jeg er med å eie, da må jeg tenkte på hva som er best for bedriften.

Fortsatt mot utbygging

- Hvordan får du til å kombinere dette i hverdagen?

- I kommunestyret og som politiker mener jeg fortsatt at det beste for Oppdal ville være å ikke bygge ut disse tomtene. Jeg har ingen tro på at et bygg som for eksempel Torgsenteret med næringslokaler i 1. etasje og leiligheter oppover i etasjene vil være bra for Oppdal. Når jeg så blir nedstemt og eiendommene legges ut for salg, så er det klart at jeg som eier i en bedrift som er på jakt etter nye lokaler bør vurdere også denne tomten som et alternativ.

Fire alternativer

Trygve Sande forteller at VPG er i sterk vekst og man for tiden ser på fire ulike alternativer i forbindelse med en eventuell utvidelse av bedriften.

- Ok, men som forretningsmann, ser du det som naturlig at man krever at dersom dere får kjøpe tomta og dersom dere bygger på den også legger til rette for en parkeringskjeller under bygget for å verne om miljøet i sentrum?

- Nei. Så lenge andre aktører kan bruke kommunalt opprettede P-plasser uten å betale for seg, så ville det være helt feil å kreve at nybygg skal ha P-kjeller.

- Men som venstrepolitiker er du da åpen for at man bør prøve ut en ordning med betalt parkering i sentrum?

- Ja.

VPG har foreløpig fått svar fra kommunen at man avventer videre behandling i kommunestyret. Der altså Sande sitter og representerer Venstre.