«Krafttak mot kreft» er Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon. I år går pengene til de som har en kreftsykdom de ikke kan bli friske av. Som i fjor deltar russen ved Oppdal videregående skole i aksjonen.

Torsdag 3. mars skal russekullet på rundt 50 personer samle inn penger i både Oppdal og Rennebu.

– Vi skal også gå med bøssene utenfor bygda, vestover mot Sunndal, der det ikke har blitt gått tidligere. sier aksjonssjef Anne Ruud til Opdalingen.

Sykdommen henger igjen

Det som er litt spesielt i år er at to av russen har hatt kreft selv.

Da Sander Holmen var 13 år gammel fikk han påvist to svulster i hodet, som spredde seg til ryggen.

Vilde Engum fikk nyrekreft da hun var fem år og måtte fjerne den ene nyren.

– Det at to av medrussen har hatt kreft gjør selvfølgelig at temaet går sterkere innpå oss. Pengene går til et kjempeviktig formål, forteller Ruud.

Engum hadde sin siste kontroll hos legen i fjor og er kreftfri. Likevel henger sykdommen igjen.

– Jeg sliter ennå med utmattelsessyndromet fatigue og blir fortere sliten enn andre, sier Engum.

Det samme gjør Holmen, som vil presisere hvor viktig det er å samle inn penger til arbeidet for å bedre hverdagen til tidligere kreftpasienter.

– Det er viktig å finne nye måter for at folk kan overleve kreften på, men det er like viktig å få et godt liv etterpå, forteller han.

– Jeg tror ikke folk som ikke har hatt kreft selv helt forstår at sykdommen henger igjen selv om man er blitt kreftfri, legger Engum til.

Vil slå ny rekord

Russen i fjor slo nye rekorder da de samlet inn over 100 000 kroner til kreftaksjonen, som da gikk til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling.

– Selv om vi i år er et mindre kull er målet selvfølgelig å slå russen i fjor, sier aksjonssjefen.

Det er de to medrussene enig i.

– Vi skal gjøre vårt beste og jobbe hardt for å få inn så mye penger som mulig, forteller Engum.

– Knute å bli stolt av

Oppdalsrussen håper folk vil bidra når de går runden førstkommende torsdag.

– Vi skal sørge for at folk skjønner hva pengene deres går til. Folk får nesten selv bestemme hvor mye de vil gi, men det sier jo seg selv hvor viktig denne saken er, sier Engum.

Av alle russeknutene er dette den viktigste, mener rødrussen. Premien er å støtte en god sak samt at de får en liten bøsse å henge i russelua.

– Det er denne knuten vi blir mest stolte av, sier Ruud.

– De andre er tulleknuter, mens dette er en knute som er viktig å representere. Med alt det morsomme vi gjør er det greit å få en «realitysjekk». Livet er ikke bare fryd og gammen, forteller Engum.