I et leserinnlegg på Opdalingen.no slipper en leser og bilfører ut en real dose steam i forbindelse med at det går en del sau i veibanen på E6 gjennom Drivdalen.

Leserinnlegget er en kommentar til en artikkel som sto på opdalingen.no i forrige uke (Se over)

"Skjønner ikke at dette er lovlig! Så vidt jeg husker er det 90-sone der det går og ligger sauer i veibanen. Har opplevd dette selv flere ganger, og det kan være livsfarlig for både trafikanter og husdyr.

Galskap satt i system. Hvor i hel... er de såkalte sauebøndene? Hvorfor er de ikke bekymret for dyr, folk og trafikkulykker? Kalkulert risiko? Kommer aldri til å skjønne meg på norske bønder. Skjer dette fordi bønder mener husdyr har rett til å beite langs veiene? Gir de blaffen og drar på annen jobb? Norsk husdyrpolitikk er miljøfarlig, bakstreversk og ansvarsfraskrivelse!"

- Ingen vil ha sau i vegbanen

Leder i Oppdal Sau og Geit, Aud Marie Bøe, har ingen problemer med å forstå bilistenes frustrasjon.

- Det er ingen som vil ha sau i veibanen, verken bilførere eller saubønder. Men det er også en del misforståelser ute og går når det gjelder hvordan vi driver med sau her til lands, forklarer hun.

- I land som for eksempel Danmark er det den som eier dyrene som har ansvar for å gjerde dem inne, men i Norge er det vi andre som har ansvar for å gjerde dem ute?

- Ja, dette kan virke ulogisk for mange, og det er ikke alltid jeg skjønner det selv heller, men dersom man skal forholde seg til gjeldende lover og regler så er det slik, forteller Bøe. Hun utdyper;

- Det er jo ikke slik at vi slipper sauene inntil veien for at de skal beite i veikanten. Sauene trekkes til veiene på grunn av saltet som brukes på vinteren og fordi kantklippen sørger for nytt og ferskt gress.

Sauen slippes i utmark og drives godt med det. Der har den det godt og fritt, men den går også hvor den vil og dersom det ikke settes opp gjerder så går den akkurat dit det passer den.

Nå blir det dessverre færre og færre sauebønder og da er det også færre som setter opp gjerde. Bønder imellom så er det den som har innmark, enten eier eller leier, som har ansvar for å sette opp gjerde.

Når det gjelder veinettet så er dette stort sett noe vegvesenet har ansvaret for, forteller Bøe.

- Så dersom vegvesenet ikke vet om eller får vite at det problem med sau i vegbanen, så blir det heller ikke satt opp noen gjerder.

- Ring og si i fra

Bøe sammenligner dette med at det enkelte steder i landet settes opp såkalte viltgjerder.

- Jeg anbefaler alle som ser sau i vegbanen om å ringe til trafikkopplysningstelefonen (telefon 175) og si i fra. Desto flere meldinger som kommer inn, desto mer oppmerksom på problemet blir vegvesenet.

- Men dyrene er deres eiendom og det er dere som tjener penger på driften, er det da ikke logisk at det er dere som har det hele og fulle ansvaret for dyrene?

- Jo, og det er det også vi som har. Det mange ikke vet er at vi ofte er ute og kjører langs vegene rett som det er for å sjekke om det er dyr i veien. Dette gjør vi på generell basis, men også når vi blir varslet. Vi fører også tilsyn med dyra, både i utmarka og når de kommer inn på befolket område, forklarer Aud Marie Bøe.

- Sauer som går i utmark og beiter utnytter beite som ellers ville ha grodd igjen. For øvrig, skulle vi ha hatt dyrene inngjerdet på innmark og betalt for fôret, så ville det ha blitt en helt annen pris på lammelåret i frysedisken til forbrukeren, påpeker Bøe.

Varsling - pliktig og viktig

  • Du kommer til vegtrafikktelefonen dersom du slår følgende tresifrede telefonnummer; 175.

  • Dersom du har informasjon om ei veistrekning du skal kjøre eller har opplysninger om forhold som virker inn på fremkommeligheten, som for eksempel sau i vegbanen, kan du melde dette ved å ringe 175.

  • Skulle uhellet være ute og du kjører på en sau, så er du pliktig i henhold til vegtrafikkloven å varsle fra til politiet om uhellet; dette gjelder uansett om det er blitt skade på dyr og bil eller ikke.

  • Ved å varsle om påkjørsler av dyr slipper du også egenandelen hos forsikringsselskapet dersom du må benytte deg av bilforsikringen.

  • Av og til kan de hende at du ser at et lam har kommet seg på utsiden av et gjerde og søya og resten av flokken fortsatt er innafor. Noen ganger kan det hende at du ser at en sau eller et annet dyr er skada. Da kan du i vårt distrikt ringe Oppdal Sau og Geit (986 21 202), politiet eller viltnemda (02800).

  • Det finnes også en egen BeiteSnap som du kan laste ned som app på din smarttelefon der du kan varsle skade eller død eller at du har sett husdyr på steder de ikke skal være, for eksempel i vegbanen.