Opdalingen har tidligere skrevet at den store NATO-øvelsen som skal skje på norsk jord i oktober og november neste år vil berøre Oppdal og Rennebu. Opp mot 35.000 deltagere skal trene i områder over hele Midt-Norge.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag er med å planlegger øvelsen ved blant annet oppnevning av militære skjønnsnemnder. Rennebu kommune har fått i oppdrag å koordinere en nemnd bestående av Orkdal, Meldal, Rennebu og Oppdal.

Denne uken skal NATO-personell gjennomføre nye rekognoseringer i området. Oberst Sven Halvorsen ved Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at et titalls soldater fra Italia, Canada og USA skal sjekke inn på Skifer Hotel.

- Det er ingen grunn til bekymring hvis man ser noen NATO-soldater. Jeg antar at personalet er uniformert og kjører sivile biler. De er her kun for å se på områder til den store øvelsen i 2018, forteller Halvorsen til Opdalingen.

Av sikkerhetsmessige årsaker har ikke obersten oversikt over alle planene til NATO-soldatene.

- De kommer stort sett til å se på veiene og kapasiteten på veiene rundt Oppdal. Under øvelsen neste år skal det blant annet være amfibielandsettinger både på Sunndalsøra og i Trondheim, sier han.

Halvorsen forteller hvorfor Oppdal blir et sentralt knutepunkt under den planlagte NATO-øvelsen.

- Oppdal ligger sentralt til og vil hovedsakelig bli brukt til gjennomgangstrafikk. Det kan også oppstå en del lufttrafikk her, og mulige landingsplasser for helikopter vil bli lagt hit, sier han.