Vår matspaltist Vibeke L. Degn-Petersen er journalist, matnyter og smaksentusiast som koser seg på kjøkkenet. Hun mener vanlige råvarer som behandles med kjærlighet og omtanke gir den aller beste maten.

Fårikål er genial festmat. Legg alt i en stor kjele, kok opp og vent et par timer. Ferdig! Umulig å ødelegge, og resultatet blir alltid bra.

Og siden «alle vet» at fårikål smaker bedre etter at den har stått til neste dag, har du fordelen av å ha maten ferdig i god tid. Siden fårikålen er så lett å lage, kan du legge litt ekstra innsats i desserten. Ikke sånn å forstå at det er vanskelig å lage karamellpudding – det er bare en blanding av egg, melk, vanilje og sukker som får stivne i ovnen – men den skal også lages dagen før for å få tid til å «sette seg» før den hvelves ut.

Det er bare ett problem – konsistens. En god fårikål er myk i munnen. Karamellpudding er mykt. Det kan bli for mykt. Du trenger noe med tyggemotstand. Noen søte, sprø havreflarn til puddingen løser hele floken. Lynraske å lage, og gir den deilige, gode festknekken som skal til.

Alt klappet og klart dagen før festen. Enklere og bedre blir det ikke.

FÅRIKÅL

(4 porsjoner)

1 ½ kg fårikålkjøtt

1 ½ kg hodekål

4 ts hel pepper

2 ts salt

3 dl vann

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned).

Velg om du vil brune kjøttet i smør først for litt ekstra smak. Strø salt og pepper mellom lagene. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra beinet), ca. 2 timer. Serveres rykende varm med kokte poteter.

KARAMELLPUDDING

(4 porsjoner)

100 g sukker til karamell i bunnen av formen

2 dl kremfløte

50 g sukker

4 dl helmelk

1 vaniljestang

4 egg

1 ½ dl kremfløte til pynt

Sett stekeovnen på 200 °C.

Smelt sukker i en kjele på svak varme. Ikke rør i sukkeret før det har smeltet. Øk deretter varmen til middels varme og rør rundt til det smeltede sukkeret får en mørkebrun farge. Hell blandingen i brødformen.

Kok opp fløte, sukker og melk sammen med delt vaniljestang. Avkjøl blandingen. Rør forsiktig inn lett sammenvispede egg. Sil blandingen samtidig som du heller den i formen. Sett langpannen i forvarmet ovn på nederste rille, og hell på kokende vann til pannen er ¾ full.

Sett brødformen i langpannen og skru ned varmen til 125 °C. La puddingen stå til den har stivnet, cirka 2 timer. Den skal kjennes fast når du trykker lett på den med en vætet skje. Avkjøles minst til neste dag.

Hvelv puddingen på et fat med kant (for at ikke karamellsausen skal renne ut). Server med vispet krem og sprø havreflarn.

HAVREFLARN

(24 småkaker)

75 g meierismør

100 g havregryn

1 egg

125 g sukker

1 ts bakepulver

Sett stekeovnen på 200 °C og finn fram en stekeplate som du dekker med bakepapir.

Smelt smøret i en kjele på middels varme. Hell smøret over havregrynene. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.

Strø over bakepulveret og tilsett så smør- og havregrynblandingen. Vend dette godt inn i eggedosisen med en slikkepott eller lignende. Sett havreflarn-deigen med en teskje på stekeplaten med bakepapir.

Husk å ha god avstand mellom kakene ettersom deigen flyter utover når den stekes. Beregn 9-10 havreflarn per stekebrett.

Stek havreflarn midt i ovnen i ca. 6-7 minutter til kakene er blitt gylne og lett brune mot kanten. Det er veldig viktig at du følger med godt under stekingen, ettersom disse kakene fort blir stekt og steketiden kan variere noe fra ovn til ovn.

Avkjøl havreflarnene på platen fram til de er kalde nok til å bli flyttet over på en rist.

  • Vår matspaltist Vibeke L. Degn-Petersen er journalist, matnyter og smaksentusiast som koser seg på kjøkkenet. Hun mener vanlige råvarer som behandles med kjærlighet og omtanke gir den aller beste maten. Vibeke har fast matspalte i Opdalingen hver onsdag.

Bildetekst