– Rauma er ikke langt for en bjørn

Av

Bjørnen som var på besøk i Oppdal for ei drøy uke siden, er borte. Den kan ha gått til Rauma.

GLAD DEN ER BORTE:
						 Gro Aalbu, fagansvarlig for landbruk i Oppdal. Arkivfoto: Siv Storløkken

GLAD DEN ER BORTE: Gro Aalbu, fagansvarlig for landbruk i Oppdal. Arkivfoto: Siv Storløkken

DEL

OPPDAL: Fagansvarlig for landbruk i Oppdal, Gro Aalbu, sier at det ikke er gjort flere funn av sauekadaver tatt i bjørn i Oppdal. Ikke siden det ble funnet ei tekse i Morka tirsdag morgen i forrige uke. Da ble det også gitt skadefellingstillatelse på bjørn. Den tillatelsen gikk ut mandag denne uken.

– Det tok bare fire timer fra det ble dokumentert at det var bjørn som hadde drept sauen, til vi fikk på plass skadefellingstillatelsen.

Siden da har beitelagene hatt ekstra tilsyn til sauene sine, men det har ikke vært observert spor av bjørn.

– Det vi fant, var et lam som hadde blitt tatt av ørn i Dindalen.

Store ødeleggelser

Aalbu er glad bjørnen er borte.

– Bjørnen tar som regel bare juret og bryststykket, og det er ikke alltid den dreper sauen skikkelig. Den gjør ofte store ødeleggelser.

Søndag ble det funnet flere kadaver i Isfjorden i Rauma kommune, i et område der det aldri er funnet bjørnedrept sau tidligere. Nrk.no skriver at det er gitt fellingstillatelse og et jaktlag er på plass, etter at det i går var funnet til sammen åtte kadaver.

– Rauma ikke langt

Tord Bretten i Statens naturoppsyn (SNO) i Oppdal sier at bjørnen kan vandre hvor som helst, og at de ikke har noen indikasjoner på hvor det som sannsynligvis var en ung hannbjørn i Oppdal, nå har tatt veien.

– Men Rauma er ikke langt for en bjørn. Hvis det er den samme bjørnen, så vil det ikke ha tatt den mer enn et par dager å gå dit, sier han, men legger til at han ikke har noen forutsetning for å mene at det er det samme dyret.

Det vil ikke bli klart før i april neste år, når resultatet av DNA-prøvene blir klare.

– Bjørnen feller pels på denne tiden av året, og vi fikk sikret spor fra bjørnen i Oppdal. Men rapporten over de ulike DNA-sporene kommer bare en gang i året.

Ny tillatelse

Kvoten på betingede skadefellingstillatelser på bjørn i region 6 (Midt-Norge) er på fire brunbjørner.

– Så lenge kvoten ikke er nådd, så er det en grei sak å få ny skadefellingstillatelse fra fylkesmannen hvis bjørnen skulle dukke opp igjen. Men hvis kvoten er full, så blir det mer komplisert. Da blir det avgjort i Direktoratet for naturforvaltning, sier Aalbu.

I vår ble fem bjørner felt i utsatte skadeområder på landsbasis; én i Hattfjelldal, én i Midtre Gauldal på grensen til Holtålen, én på Hedmarksvidda, én i Oppland (Lillehammer) og én i Tokke i Telemark.

Artikkeltags