Redaksjonen i Opdalingen har oppsøkt alle 10.-klasser i Oppdal og Rennebu og invitert til dialog med de unge. Det er jo sånn at når media skriver om ungdom så skriver vi ofte ut fra vinkelen «se hvor flinke de er» eller «se hvor uskikkelige de er», og som regel er det snakk om «dem» og «oss».

Elevene har fått anledning til å komme med ønsker og tilbakemeldinger på vi bør skrive om, og forslagene har vært mange og varierte; i denne avisa får vi bare med en liten del av det ungdommene har meldt fra om – noe som gjør at vi også i tida framover kommer til å bringe mer ungdomsstoff – også til glede og nytte for de voksne.

Ungdata

Hvert 3. år gjennomføres en større undersøkelse blant ungdom som kalles Ungdata, der ungdom svarer på spørsmål som går på hvordan de har det i hverdagen.

Mange voksne vil kanskje bli overrasket, men de aller fleste ungdommene svarer at de har et godt forhold til sine foreldre og foresatte, og at mamma og pappa er viktig å ha til stede i livet, også når man begynner å nærme seg myndighetsalder.

I samme undersøkelse melder stadig flere ungdommene ifra om at de sliter mentalt. Spesielt på slutten av videregående så svarer opp mot 14–15 prosent av de unge at de har kortere eller lengre perioder der de sliter psykisk.

Tallene viser også at svært mange unge får alkohol av sine foreldre, spesielt når de begynner å nærmere seg myndighetsalder.

Forhandlere

Helsesøstrene Ellinor Larsdotter Svisdal og Hanne Haagensen møter ungdommene tett på i en sammenheng utenfor hjemmet. De har gjort seg noen tanker om foreldrerollen.

- Ungdommen har aldri vært så kompetente til å forhandle med de voksne som de er i dag. Dette kan nok noen ganger være til stor frustrasjon for foreldrene, som kanskje føler at de kommer til kort. Dette kan også føre til at foreldrene trekker seg mer unna når ungene blir litt eldre, ungene begynner jo å bli voksne og skal begynne å bestemme mer og mer. Denne tilbaketrekningen er muligens en lettvint utvei for foreldrene, men undersøkelser viser at dette er stikk i strid med det de unge selv ønsker, forteller Svisdal og Haagensen.

De unge ønsker å forhandle og de kjenner seg kompetente til å ha en mening, men samtidig ønsker de at foreldrene er der, setter grenser og kommer med råd.

Ifølge psykolog Magne Raundalen finnes det tre typer foreldre; Høvdingen, Slappfisken og Tyrannen. Og selv om slappfisken i utgangspunktet kan være den mest forlokkende for de unge, som får gjøre som de selv uten grenser, så ønsker de fleste etter hvert en høvding som styrer stammen, trygt og klokt.

- De unge vil bli hørt og akseptert, men like mye ønsker de å prøve ut sine argumenter mot en som er voksen. Og noen ganger så både forventer de og til og med ønsker at motstanden skal bli så stor at de kan gå bort fra sitt opprinnelige argument.

Det gjelder å være raus, og så er det helt greit å gjøre en feil nå og da, forteller helsesøstrene som mener at dialog er en viktig og riktg vei å gå i hverdagen.

Hva tenker du?

Opdalingen vil i tiden som kommer jobber mer med temaet ungdom og deres forhold til blant annet foreldre, rus, identitet, forbilder og så videre. Dersom du har tanker eller innspill om hva vi bør skrive om, send en SMS til 992 75 900 eller ta kontakt direkte på e-post på redaksjon@opdalingen.no eller via vår side på Facebook.