Oppdal: Da Norges Bilsportforbund etter anke fra Mats Ørstad (18) likevel lar den unge shortcar-sjåføren stille til start i løp med fellesstart, var Mats «utilgjengelig for kommentar» og det var pappa Otto som måtte kommentere gladmeldingen til Opdalingen.

Helbredelsesprosess

Bruddet i ryggraden etter den fatale ulykken for cirka ett år siden, har nå grodd, og det var på tide å ta ut jernstenger og skruer som har støttet opp bruddet i helbredelsesperioden.

Det er ikke småsaker det er snakk om og operasjonen krevde at legene måtte åpne sårene i ryggen og bokstavelig talt skru ut en hel rekke med titanskruer.

Bare et par dager etterpå er Mats hjemme igjen i Oppdal, og han viser fram jernstengene og skruene som han har hatt i kroppen ett år.

Ryggen har grodd, men nervene er ødelagt for livet. Mats tar det hele med forbløffende fatning.

– Det har aldri vært et tema å la seg knekke av det som har skjedd, forklarer Mats.

– Jeg har fått god støtte fra familie og venner, og jeg tenker at situasjonen er som den er, og da får jeg gjøre det beste ut av det.

Tøffingen fra Oppdal forteller at han egentlig heller aldri var i tvil om at forbundet skulle la han kjøre.

Ble forbanna

– Jeg ble skikkelig forbanna når jeg fikk avslag, og tenkte at «sånn skal det ikke være». Og så tenkte jeg bare at det kom til å ordne seg, det var liksom det eneste riktige, forklarer Mats.

Nå skal han ta det litt med ro, la sårene gro og så gjelder det å komme seg på banen får å komme i trening til det første konkurranseløpet.

Mats planlegger å starte på skolen igjen til høsten, og i mellomtiden skal han til CatoSenteret for blant annet å vedlikeholde muskulaturen.

– Det er mange som blir mye mindre skadet enn meg som ikke tar dette med trening og rehabilitering på alvor. Da blir jeg ganske irritert, de skjønner ikke hvor heldige de egentlig er, mener Mats.