Opdalingen fikk være med da skimaker Endre Hals fra Lønset overleverte ett av skiparene som er identisk med de som benyttes i storfilmen «Birkebeinerne» med premiere 12. februar, til kinosjef Morten Haagensen.

– Det er jo kjempeflott at vi kan vise fram de lokalt produserte skiene som benyttes i filmen her på kulturhuset, sier Haagensen begeistret. Haagensen har allerede smugsett på filmen, og lover mye skikjøring og mye action.

Vi spør Endre Hals om hvordan han kom i posisjon til et slikt eksklusivt oppdrag.

– Det var gjennom Field Productions AS, som har ansvaret for skidelen i filmen, forteller han. De kjente meg fra før, og ga meg mulighet til å gi inn anbud til filmselskapet Paradox, som produserer filmen.

– Jeg laget en skisse med utgangspunkt i skiene fra denne perioden, og fikk oppdraget.

Selv om skiene ser ut som de er fra vikingtida, så er dette et lite bedrag. Skiene er topp moderne, med poppelkjerne, eik, plastsåle og stålkanter.

– Det er til og med montert moderne telemarksbindinger på skiene som benyttes i filmen, godt kamuflert av en gammeldags reimbinding.

– Formen på skiene er slik de i hovedsak var for mellom 3000 og 500 år siden, den gang skiene var laget for «villsnø». Det er en så tro kopi som det er mulig å lage.

Endre Hals forteller at han laget fire par av disse «superskiene» anno 1200-tallet.

– To av dem ble brukt i filmen, mens et tredje par var innkjøpt av filmselskapet som reserveski.

Det fjerde paret er prototypen som er i Endres eie, og som etter hvert kan ses på kulturhuset.