I dag er det samefolkets dag, slik det er hvert år 6. februar, og dagen er offentlig flaggdag over hele landet. Bortsett fra at kommunen flagger, at det kommer et nyhetsinnslag på Oddasat og kanskje en sak i hovedsendingen på nyhetene på NRK og TV2, er det lite som markeres i forbindelse med denne dagen. Det er synd.

Samene og den samiske kulturen er en viktig del av den norske kulturarven. Nå er jo samekulturen på alle måter en selvstendig og uavhengig kultur, men den er også en del av det multikulturelle Norge.

Det snakkes mye om at vi skal integrere våre nye landsmenn, sette oss inn i litt av deres kultur og skikker, gjerne gratulere eller anerkjenne deres kulturelle begivenheter og merkedager. Dette er en fin måte å vise gjensidig respekt, men når sist gratulerte du en same med samefolkets dag?

I mange tilfeller vil du kunne oppleve at vedkommende som du gratulerer brydd ikke helt hvordan hun eller han skal svare. Det er liksom ikke greit å være stolt over å være same.

I landets største samekommune, Oslo, har flere familiemedlemmer som har ryddet i skap og skuffer etter en avdød bestemor funnet samedrakten nederst og bortest i kista på loftet; det at var av sameslekt skulle gjemmes og glemmes; man skulle på død og liv være norsk og bli akseptert. Dette er både sårt og trist.

Vi synes andre lands urbefolkninger, det være seg i USA eller Australia, er spennende , mens vi ofte glemmer vårt eget naturfolk. At det finnes flere kulturelle grupperinger og språk innen samekulturen er det heller ikke alle som vet. Og så "glemmer" vi den delen av historien der samene ble dårlig behandlet av den norske befolkningen.

Fortiden kan ikke gjøres om igjen, men vi kan feire og respektere hverandre i framtiden. Kanskje det å lage en sørsamisk gryte til middag på samefolkets dag kan bli en ny tradisjon?

Opdalingen ønsker med dette å gratulere alle landets samer, spesielt de som bor i vårt distrikt med samefolkets dag.