I forbindelse med at varaordfører Dalseg nylig deltok på møtet i represantskapet for Nordmøre Interkommunale Renovasjonsselskap (NIR) ser hun på søppel med litt andre øyne.

- Mange med meg tenker kanskje at søppel bare er søppel, men framtiden vil by på nye utfordringer og muligheter i måten vi håndterer vårt avfall.

Egen søppel-APP

Allerede til påske lanserer NIR i samarbeid med sine medlemskommuner en egen "søppel-APP" som vil kunne lette hverdagen for oss alle.

- Hvem er det som egentlig husker når renovasjonsarbeiderne henter det vanlige søppelet eller det sorterte søppelet? Nå blir det lansert en APP for mobiltelefon som gir deg beskjed om at det nå er på tide å sette ut søppelet for avhenting, forklarer Dalseg.

- Og dersom du har hytte i en av kommunene som NIR jobber for kan du også legge inn pushvarsel for adressen som hytta ligger på.

Dersom du har en mor eller far som ikke alltid husker på å sette fram søppeldunken, ja, så kan du også legge inn varsel på vedkommendes adresse, og så får du en beskjed via SMS og kan selv ringe og minne på at søppelbilen er i anmarsj, forteller en entusiastisk varaordfører.

Og så kommer det som kanskje vil glede mange fastboende; turister som er på besøk og som vil kvitte seg med avfallet før de reiser hjem kan også bruke app-en og finne fram til nærmeste oppsamlingsplass.

Nye tider - nye ordninger

- I dag tenker nok mange på søppel som på søppelplassen, et sted der det fylles opp med avfall, altså et deponi. I framtiden vil vi fokuserer mer og mer på hvordan vi får avhendet søppelet til forbrenning og gjenbruk i en eller annen form, forklarer Dalseg.

Hun ser ikke bort i fra at man vil kunne komme til å innføre sortering av matavfall igjen.

- Oppdal var nok litt før sin tid, og selv om ordningen ikke fungerte i første omgang, så vil det etterhvert tvinge seg fram behov for å enda nøyere å sortere avfallet vårt, tror Dalseg.

- Se på andre land, noen steder har de seks, syv og åtte forskjellige dunker der søppelet blir sortert. Her i Norge har vi to eller tre forskjellige sorteringer.

Dalseg forteller at man også jobber med å bli kvitt søppelsekkene. Sekkene i seg selv utgjør en forsøpling og unødig ressursbruk, og på sikt ønsker man å erstatte posene med dunker som tømmes automatisk av renovasjonsbilene.

Høyre er jo ellers ikke direkte kjent for å være fremst når det gjelder miljø og gjenvinning, men Ingvill Dalseg forteller at den økte kunnskapen rundt utfordringene har gitt henne ett og annet å tenke på.

- Dette er jo heller ikke først og fremst politikk, her snakker vi om vår felles framtid og hvordan vi skal forvalte den.