I dagens kommunestyremøte i Oppdal, ble styreleder i kulturhuset, Tor Snøve (Ap), overraskende vraket. Ny leder ble den tidligere nestlederen, Gerd Mette Drabløs (V).

Det var etter forslag fra Sigmund Fostad (Frp), at de andre partiene stemte ned Arbeiderpartiets sine representanter, som foreslo Tor Snøve gjenvalgt til vervet.

Det nye styret i kulturhuset består av Gerd Mette Drabløs, leder, Ingrid Grøtte Johansson, nestleder, Tor Snøve og Sivert Vindal.

Et valg som gjenspeiler styrkeforholdet i kommunestyret, i følge uttalelser fra opposisjonen.

Ordfører Kirsti Welander er skuffet over avgjørelsen.

- Kommunestyret har i dag vist Tor Snøve mistillit, og  jeg synes de har straffet ham hardt og noe ufortjent etter det som skjedde i formannskapet, sier Welander.

I forrige møte i formannskapet foreslo nemlig Snøve å erstatte Drabløs med Marit Bjerkås fra Rennebu til det nye styret. Dette uten at Drabløs var spurt om hun ville ta gjenvalg, og uten at resten av formannskapet visste om dette. Noe Tor Snøve beklaget i ettertid, senest i dagens møte i kommunestyret.

Dette skapte uansett politisk rabalder, og etter benkeforslag fra Fostad (Frp), fikk altså hans forslag om Gerd Mette Drabløs som ny styreleder, tilslutning fra alle partier, unntatt Arbeiderpartiet.

- Jeg vil gjerne si at Gerd Mette er høyst kapabel til å skjøtte dette vervet. Men vi har ikke tradisjon for å kaste styreledere som selv ikke ønsker å slutte, med mindre det er snakk om mistillit. Det kom forslag om å erstatte Snøve med Drabløs uten at en slik mistillit kom fram. Jeg er derfor oppriktig lei meg på Tor Snøve sine vegne, sier ordfører Welander.

Tor Snøve selv er ikke så veldig skuffet over å bli kastet som styreleder i kulturhuset. Måten det ble gjort på, derimot.

- De har valgt å skifte meg ut, og det er tydelig at dette er et politisk oppgjør med Arbeiderpartiet. Det har da også representanten Drabløs tidligere sagt til media, og så ble det jeg som på en måte ble hengende i gapestokken. Dette kommer til å få betydning for det politiske klimaet i Oppdal. De andre partiene har i hvert fall lagt lista til hvordan en eventuell tabbe vil bli håndtert i fremtiden. De er hermed advart, sier den avgåtte styrelederen til Opdalingen.

Gerd Mette Drabløs presiserer at Tor Snøve har håndtert saken på en fin måte overfor henne, og mener at dette ikke har så mye med hans fremgangsmåte å gjøre.

Hun legger ikke skjul på at ledervervet er et verv hun har lyst til å ha.

- Jeg har lyst, og takket ja da jeg ble spurt nært innpå møtet i kveld. Det ble et skikkelig politisk slagsmål som altså gikk 15-9 i min favør, sier hun.

Drabløs føler at valget viser at hun har sterk tillit fra de andre partiene, noe som gjør henne trygg på at hun kan gjøre en god jobb for kulturhuset.

- Det er nå en gang slik at når vi har et nytt politisk sammensetning etter valget, har vi også mulighet til å sette egne inn i verv. Det må være lov å si at jeg tror det vil bli bra for Oppdal og kulturhuset, at vi nå får en Venstrepolitiker inn i ledervervet, sier hun.

Ettersom kulturhuset er et regionalt tiltak, var det et ønske om å få inn en representant fra Rennebu i det nye styret. Dette ble det altså ikke noe av i denne omgang.

- Vi kunne ha ønsket oss dette, men for å få inn en representant fra Rennebu, må vi i hvert fall vente ett år, slår ordører Kirsti Welander fast etter dagens nokså turbulente møte i kommunestyret.