I kap 4.4 Næring i dokumentet Strategier og utfordringer i et samlet Trøndelag, pekes det på to nye oppgaver som det kan være aktuelt å søke om overføring av til Trøndelag fylkeskommune, forteller Dalseg.

Det vises også til tidligere sak behandlet av Fylkesrådet i NTFK (sak 6/16) og Fylkesutvalget i STFK (sak 15/2016) – «Søknad etter forsøksloven om nye oppgaver til det regionale folkevalgte nivået».

- Utfordringer og strategier i et samlet Trøndelag har i dag vært debattert. Og det er spennende at landbruket er et viktig ansvarsområde fylkeskommunen ønsker å overta ansvaret for, mener Dalseg.

- Fellesnemda vedtok i dag, å søke departementet om overføring av ansvar for regionale næringsprogram for landbruket til Trøndelag fylkeskommune som en forsøksordning i hht Forsøksloven (Lov om forsøk i offentlig forvaltning).

I Meld. St. 22 (2015-2016) - Nye folkevalgte regioner - rolle, struktur og oppgaver – følger regjeringen opp Stortingets bestilling om å vurdere overføring av nye oppgaver og funksjoner til det regionale folkevalgte nivået, forklarer høyrepolitikeren.

- Regjeringen er tydelig på at en forutsetning for å overføre nye oppgaver og funksjoner til det regionale nivået, er at fylkeskommuner slår seg sammen og danner større regioner. Trøndelag er først ut når det gjelder å danne en større region, og det er naturlig at vi benytter denne posisjonen til å søke om forsøk med nye oppgaver allerede nå. I Stortingsmeldingen pekes det på flere oppgaver innenfor området næringsutvikling som det kan være aktuelt å overføre til større regioner, kan Dalseg fortelle.

Landbruks- og matdepartementet åpner i sin vurdering av Stortingsmeldingen for gjennomføring av et toårig forsøk, der en folkevalgt region gis ansvaret for regionale næringsprogram for landbruket som i dag forvaltes av fylkesmannen.

I Meld. St 22 (2015-2016) kap 7.3.1 under Landbruks- og matdepartementets vurdering, står det bl a:

«Forsøket vil omfatte ansvaret for å gi strategiske føringer til Innovasjon Norge for de bedriftsrettede virkemidlene til landbruket, samt ansvaret for forvaltningen av de fylkesvise midlene til utrednings- og tilretteleggingstiltak. Målet med forsøket er å se om det er mulig å utvikle en forvaltning somtar hensyntil gjennomføringav en nasjonal landbrukspolitikk, samtidig som det åpnes for økt innflytelse fra regionalt folkevalgt nivå. Med et slikt forsøk vil man også kunne vurdere mulige gevinster av å samle ansvaret for utforming av regionale næringsstrategier, regionaleplaner og næringsrettede virkemidler hos regionalt folkevalgt nivå, inkludert å formidle strategiske føringer til Innovasjon Norge. Forsøket vil bli evaluert.

Fellesnemda gir også fullmakt til å søke departementet om at Trøndelag fylkeskommune overtar ansvaret for Forskningsrådets regionsatsing som en forsøksordning i hht Forsøksloven allerede fra 2018. Regionsatsingen skal forvaltes som en del av Regionale forskningsfond.

Forskningsrådet etablerer en ny periode med regionsatsing hvor mobilisering til FoU er en viktig pilar. Det er lagt opp til at regionsatsingen skal forvaltes som en del av Regionale forskningsfond, når regionreformen er gjennomført fra 1. januar 2020.

- I Trøndelag ser vi en mulighet for å teste dette ut i forkant gjennom et forsøk fra 2018 med basis i vedtatt FoU-strategi. Trøndelag fylkeskommune ser viktigheten av å styrke samfunnsutvikler rollen ved at regionen gis handlingsrom i form av flere utviklingsoppgaver som naturlig bør sees og utnyttes i sammenheng og som naturlig tilligger et regionalt folkevalgt nivå framover, forteller Dalseg.

Til slutt ba Fellesnemnda enstemmig, etter forslag fra Venstre, Høyre og FrP, om at det jobbes aktivt for flytting av vesentlige deler av Kulturrådets virksomhet til Trøndelag.

- Dette gleder meg også stort. Trøndelag har lang kulturhistorie og rikt kulturliv. Det er viktig at Trøndelag får en sentral rolle i Kulturrådet, sier Dalseg.