– Påsken er tradisjonstid, og for mange blir det ikke påske uten en tur på fjellet. Vi ser at en aktiv ferie med ski og utetid er noe mange vil ha, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.

Til tross for sen påske har fjellområdene med mest snø har hatt godt med besøkende. Hyttepåsken på fjellet er like populær som året før. I år er det særlig Sylan og Trollheimen som har hatt oppgang, i tillegg har flere av de ubetjente hyttene i Nord-Norge hatt svært stor pågang.

– Sen påske gjorde at snøgrensen krøp oppover, men på våre hytter over 1000 moh. har det vært snø å finne. Det merker vi på antall overnattinger på våre betjente hytter, sier Øveraas.

– Bare glade fjes å se

Størst trafikk har det vært på Hardangervidda og på Finsehytta der kapasiteten har vært sprengt hele påsken. Vertskapet på hyttene melder om massevis av påskeglade gjester i fjellet.  – Her har det vært mye folk og tidvis hektisk, men bare glade fjes å se. Vi har mange unge vennegjenger og familier med barn som kommer, men også gjester som har pulk og skal gå milevis til målet, sier Rigmor Sæbø, vertskap på Finsehytta i Skarvheimen.

Til tross for vekslende værmeldinger, lar ikke fjellfolket seg stoppe av skiftende vær.

– Folk er kreative og koser seg ute med aktiviteter i nærheten av hytta, sier Sæbø.

Mange ferske i fjellet

Sylan og Trollheimen har størst økning sammenlignet med året før. Sylan har mer enn 78 prosent i økning på overnattinger sammenlignet med året før og Trollheimen har hatt mer enn 46 prosent flere overnattinger.

Gjevilvasshytta har en økning på over 82 prosent når det gjelder overnattinger. Storerikvollen har en økning på over 97 prosent sammenlignet med året før, og Nedalshytta har en økning på over 131 prosent sammenlignet med påsken i 2016.

– Dette har vært den beste påsken på lenge! For første gang har vi fått oppkjørte skispor fra dalen, det har gjort at vi i tillegg til mange overnattende har hatt godt med dagsbesøk. Det har gått unna med vafler og kanelboller, sier Turid Strickert, vertinne på Nedalshytta.

Hun har lagt merke til at det er mange ferske i fjellet.

– En slik påske varmer et vertinnehjerte, sier Strickert.

Eventyrvær i nord

Nord-Norge er blant dem som har hatt best vær denne påsken, med relativt stabile forhold for toppturer. Flere av de ubetjente DNT-hyttene i området er populære utgangspunkt for toppturer.

Både Rabothytta og Gråfjellshytta ved Okstindane samt Snytindhytta i Vesterålen melder om uvanlig mye besøk denne påsken.

– Dette er en historisk bra påske for oss! Snytindhytta har hatt opp mot 40 overnattende gjester per natt. Med tanke på at det er 22 sengeplasser så er det stort, sier Trond Løkke, leder av Vesterålen Turlag.

Har egne hytter, men bruker tilbudet

4300 km løyper kvistes av Den Norske Turistforening før påsken. I tillegg er 545 hytter over hele landet tilgjengelig for påsketuristene. DNTs generalsekretær er stolt av arbeidet som legges ned for at så mange skal kunne nyte påskefjellet.

I tillegg til aktivitetene i fjellet har også en rekke lokale arrangement både i byer, tettsteder og langs kysten vært godt besøkt.

– Vi merker at flere bruker sine egne hytter, men at de allikevel setter pris på de kvistede løypene og åpne DNT-hyttene der de kan kjøpe vafler og kakao, sier Øveraas.

Fortsatt fint i høyfjellet

Skisesongen er ikke over. Det er fortsatt gode utsikter for flotte vårskiturer i ukene som kommer.

– Vårskitur er det aller beste fjellet har å by på! Det er gode forhold i de fleste høyfjellsområdene, og flere betjente DNT-hytter holder åpent noen uker til. Vi oppfordrer alle som er glade i lange, lyse dager til å ta seg en tur til fjells, sier Øveraas.

– Og så vil jeg få takke alle frivillige og ansatte i DNT som har stått på i påsken. Jeg vil også takke Røde Kors og Norsk Folkehjelp for deres innsats for beredskapen i fjellet, legger han til.

Oversikt påsken 2017

Tallene under gjelder fra Palmefredag 7. april til og med søndag 16. april 2017, og gjelder betjente hytter.

De tre mest populære fjellområdene Hardangervidda – 2891 overnattinger Jotunheimen – 2485 overnattinger   Skarvheimen – 2481 overnattinger  Årets fem på topp  Disse påskehyttene hadde størst fremgang fra 2016 til 2017 (målt i prosent).

Nedalshytta – 254 overnattinger mot 110 året før (økning på over 131 prosent)  Storerikvollen – 225 overnattinger mot 114 året før (økning på over 97 prosent) Gjevilvasshytta – 344 overnattinger mot 189 året før (økning på over 82 prosent) Trollheimshytta – 197 overnattinger mot 132 året før (økning på over 49 prosent) Glitterheim – 621 overnattinger mot 499 året før (økning på over 24 prosent)

De fem mest populære hyttene i antall overnattinger Finsehytta – 1657 overnattinger Haukeliseter – 1350 overnattinger Rondvassbu – 828 overnattinger Fondsbu – 773 overnattinger Krækkja – 760 overnattinger