Turistforeningen bekymret over dårlig dab-dekning i fjellet

Turistforeningen frykter flere unødvendige leteaksjoner i fjellet på grunn av dårlig dab-dekning i store fjellområder. Foreningen får støtte fra Røde Kors.

FN-nettet slokkes for riksdekkende radio etappevis over hele landet i løpet av året. Da vil de som ikke har dab-radio miste radiodekningen. Kun 189 nærradiostasjoner fortsetter å sende, i første omgang for fem år.

Over til dab på hytta

I løpet av de siste aprilukene overtar digital radio i sju fylker. Hyttefolket har bruk påsken til å sjekke om de har dab på hytta, ifølge Digitalradio Norge.

 

Ifølge NRK har dekningskartet for dab store huller i flere fjellområder. Og mange steder har i tillegg dårlig mobildekning.

– Mellom Finse og Haukeli, innerst på Hardangervidda og i Jotunheimen og på Dovre, er det utfordrende med dab- og mobildekning, sier eiendomssjef Jan Erik Reiten i Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og omegn.

Han frykter at denne kombinasjonen vil gjøre det mer risikabelt for folk å ferdes i fjellet, fordi de går glipp av viktige værmeldinger. Turistforeningen vil derfor i løpet av sommeren gjennomgå alle sine hytter for å sjekke om det er mulig å ta inn dab-signaler.

Støtte hos Røde Kors.

– Vi har sagt at vi synes slukkingen av FM-nettet er litt overilt, og mener man burde opprettholdt FM-nettet til dab-nettet er godt nok utbygget, sier Eilev Nysveen, operativ leder i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps.

Han mener problemet gjelder «ganske store områder i Fjell-Norge», men også langs fjordene på Vestlandet, og tror det kan føre til flere redningsaksjoner og flere søk, noe som vil gi økt belastning på den frivillige redningstjenesten.

 

Mer å lese på Opdalingen:
 
comments powered by Disqus
Leses nå
 
Siste nytt

Skal utarbeide mulighetsstudie og byggeskikkveileder

Kommunestyret tar flere grep for å utvikle Oppdal sentrum i riktig retning.

Svarer på pass-kritikken

Ketil Jacobsen (H) mener Geir Arild Espnes (Sp) blander sammen Nærpolitireformen med de økte internasjonale sikkerhetskravene for utstedelse av pass.

Godt og tradisjonelt på Vollan

Ny skole gir nye tider, men 17. mai-tradisjonene står fast på Vollan.

Nasjonaldag-idyll på Driva

Ufyselig ruskevær dagen før, men strålende 17. maivær på Driva.

Flott 17. mai-tale på Midtbygda

Jentene slo an tonen på årets nasjonaldag.