- Evakueringen var totalt udramatisk. Vi var ikke engang kjent med at det hadde gått ras, da politiet kom og ba oss evakuere. 10-15 minutter senere hadde alle forlatt området, sier daglig leder ved Minera skifer, Arnstein Sæteren.

- Politiet ga oss en god orientering om bakgrunnen for evakueringen. Det hele foregikk i svært rolige former. Steinfolk er tøffe karer, så de tok det hele med fatning, sier Sæteren og påpeker at de har folk på stedet som passer på så uvedkommende ikke tar seg inn på området.

Dette har vært to begivenhetsrike dager for skiferbruddet. I går rev det kraftige uværet av to tredjedeler av taket i produksjonslokalene på anlegget. Folk på anlegget jobbet med å finne en måte å holde på varmen i lokalene, da politiet plutselig ba dem evakuere.

Raset har i følge Sæteren laga en propp som demmer opp elva, sånn at vannstanden stiger.

- Det er vanligvis ganske lag elveføring forbi oss, så hvis det plutselig kommer en bølge, er det stor fare for at den treffer både produksjonslokaler og kontor på anlegget vårt. I første omgang må vi bare være føre var og tenke på liv og helse. Nå sitter vi på gjerdet og avventer nærmere beskjed om hvor lenge evakueringen varer.

En geolog er nå på tur oppover for å vurdere om proppen skal sprenges ut eller ikke.

Palmer Gotheim også berørt

Palmer Gotheim Skiferbrudd er også berørt av raset.

- Vi er ikke berørt i den forstand at det er fysisk farlig for oss. Det som kan skade oss, er at den stigende vannstanden står i fare for å rive opp brua til Skarbekkenbruddet vårt. Ryker den, mister vi tilgang til bruddet, sier daglig leder Jon Suleng ved Palmer Gotheim Skiferbrudd.

Vanligvis har brua tre meter klaring ned til isen. Nå ligger isen tett oppunder brua.

- Brua ligger mellom 80 og 100 meter fra «proppen», men det ser ut som at deler av raset ligger oppå brua også. Brua er bygd for å tåle mye vekt oppå, men ikke stort press nedenfra.

På brua går også høyspentledningen som fører elektrisitet oppover dalen, blant annet til Drivstua.

- Har vi maksimalt uflaks sånn at brua ryker, da blir gårdsbrukene der oppe strømløse også.

- Det er klart det er litt dramatisk. Jeg har ikke fått gjort det jeg skulle i dag, for å si det sånn. Men det er står nok verre hos Minera.

Suleng håper å få på plass ei renne for å ta unna vannet og venter bare på grønt lys fra geologen til å starte arbeidet.