Curlingen har i alle år vært kjent som en gentlemens sport, der de fleste spillerne forsøkte å leve etter de etiske prinsippene sporten er bygget på. Det siste året har det derimot skjedd store omveltninger, og et våpenkappløp i kulissene har begynt å overskygge dette.

Lag Høiberg/ Minera skifer, fra Oppdal curlingklubb, er forbundets satsingslag til å ta over stafettpinnen når dagens landslag legger opp. De er i dag rangert topp 50 i verden. Uroet over curlingelitens villighet til å svelge prinsippene de kjempet for å bevare bare 4 måneder siden, gjorde at de lagde en video og la ut på facebook.

Videoen demonstrerer ytterpunktene på hva en kan gjøre med en hårkost. Dette ble gjort for å opplyse alle og starte en diskusjon. I løpet av 12 timer hadde den blitt sett 33 000 ganger og delt 459 ganger. I tillegg til at flere canadiske aviser og nettsted har vist videoen.

- Håpet er at vi kan provosere frem den samme diskusjonen vi hadde i høst. Curlingen er i ferd med å bli noe de færreste vil ha, vi må bare klare å se det tidsnok til å stoppe det, forklarer Steffen Walstad på Minera skifer.

Joystick-curling

Det øverste rankede laget i verden, lag Gushue fra Canada, startet sesongen med å vekselsvis bruke kun en koster. Tanken var at det skulle kunne påvirke retningen til steinen i større grad en med to kostere, der de angivelig nuller ut hverandre.

I starten ble de hånet av mange, men de som kjente til laget visste at dette gjorde de ikke bare fordi de ville prøve noe nytt. Det gikk ikke mange ukene før alle topplagene hadde begynt med det samme.

Tekstiler på kosteputene hos enkelte merker gjorde at verdens medier omtalte omveltningen som en overgang til "joystick"-curling hvor spilleren og islesingen ble tatt ut av ligningen. Alt som sto igjen var kostingen.

Ubehagelig stemning

Under en turnering i Canada i høst tok konflikten en ny høyde idet steiner som eTt år tidligere ville vært helbommer ble kostet til perfekte treff, og taktiske valg som ikke skulle vært fysisk mulig kom inn i bildet.

Stemningen blant lagene var så ubehagelig at turneringsledelsen samlet lagene og spurte hvordan spillerne ville løse dette. De ble alle enige om å legge bort "joystick"-kostene og spille resten av kampene med tradisjonelle puter. En måned senere kom verdens curlingforbund ut med et forbud mot de verste putene. Hele toppeliten var enige om at denne nyvinningen dro sporten ned en vei de ikke ville gå.

Et øyeblikk virket det som at balansen var gjenopprettet. Men hendelsene de siste månedene hadde gidd oss en ny forståelse for hvorfor en curlingstein curler.

Populære hårkoster

Forskere har selv på nåværende tidspunkt ingen enstemmig mening på dette. En teori går ut på at steinens fremre halvdel lager mikroskopiske spor i isen som steinens bakre halvdel følger. Så når steinen da roterer vil steinen svinge. Om du da har en kost som lager de samme mikroskopiske ripene i isen, vil du kunne påvirke steinens retning.

Hårkosten var mest utbredt for 50 år siden, og har siden da blitt erstattet med syntetiske puter. Lag har som regel beholdt en hårkost for å få bukt med frost på isen og for å få en liten ekstra curl idet steinen er i ferd med å stoppe.

Nå begynte lag å leke med tanken på at hårkosten kunne brukes mer aktivt for å styre steinen. Og dette viste seg å være svært så effektivt. I skrivende stund har de fleste topplagene begynt å bruke hårkosten aktivt for å styre steinen. Ingen av topplagene har hevet stemmen sin. På mørke hotellrom og i stengte haller eksperimenterer lag med å klippe hårkosten og gud vet hva for å få en liten fordel over motlaget.