Stisykling er blitt ekstremt populært i Oppdal de siste årene. Fra bratte fjell og lier sykler de ivrigste ned i full fart. Stadig kommer det til nye sykkelstier rundt om.

Denne uken var en kompisgjeng på seks samlet for å lage en ny sti ved Raudhovden og ned mot Grøtsetra. På tre timer ble det frest opp i overkant av 500 meter med sti.

– Vi tar utgangspunkt i en gammel sti som ligger der fra før. Det er snakk om minimale inngrep i naturen, forteller Terje Strypet Nylende, som er medlem i Oppdal Sykkelklubb og jobber ved VPG.

Finnes rundt 70 stier

Planen er at sykkelstien skal stå ferdig til terrengsykkelrittet Enduro i slutten av august.

– Vi håper å få den ferdig til den tid. Det er bare snakk om et par dugnadskvelder til, sier Strypet Nylende, som vil tippe at det finnes rundt 70 stier å sykle på i Oppdal og omegn i dag.

Noe av arbeidet med å få frem stiene blir gjort for hånd, men ved hjelp av en jordfreser går alt fortere.

– Det er ganske tungt arbeid. Skulle vi gravd alt for hånd ville vi aldri blitt ferdig, forteller syklisten, og legger til at alt de gjør er avklart med grunneiere.

- Har vært kontroversielt

For det er ikke alle som er glad for at folk tar i bruk sykkelen på fjellet.

– Det har vært litt kontroversielt, men at sykling ødelegger naturen er opphausset. Jeg er en av dem som sykler mest i Oppdal, og har aldri møtt folk som er sure. Som regel hilser de og smiler, sier Strypet Nylende.

Oppdalingen legger til at alle som tar i bruk stiene til sykling må være forsiktig.

– Husk at det kan dukke opp både dyr og turgåere på stiene. Vi har litt høyere hastighet enn de som går, forteller Strypet Nylende.