– Dette er rett og slett den største boomen jeg har opplevd noen gang, forteller Terje Volden, daglig leder ved Intersport Oppdal til Opdalingen.

Allerede i fjor forutså Volden at disse skiene skulle ta helt av.

– Men jeg hadde aldri trodd at det skulle ta så av som det har gjort, sier han.

Ustabile vintre

Han tror at den av grunnene for at felleskiene har solgt veldig bra, er på grunn av at det har vært ustabile vintre.

– Folk er nok lei av det vekslende føret og mange har nok sluttet å gå på ski på grunn av det. Det kan være klisterføre en dag og noe annet neste dag. Slik det har vært den siste tiden, med fin nysnø som går over til mildvær, kan det være frustrerende for mange å skulle smøre skiene fra dag til dag med forskjellig smurning, sier han.

– Derfor tror jeg heller at folk kjøper et felleskipar, for da har du greie eller gode ski hele tiden, sier han.

Han tror også at terskelen for å komme seg ut på ski har blitt mye større etter at felleskiene kom på markedet.

– Før i tiden kunne man smøre med blå swix på den første skituren, så hadde du gode ski over en lengre periode. Det kan man ikke i dag, så det er helt på sin plass at dette produktet dukket opp. Skiene har eksistert i mange år, så det er ingen ny oppfinnelse. Men etter at personen som vant Fredagsbirken i fjor gikk på felleski, har skiene blitt allemannseie, sier han.

Brukes til både konkurranse og turgåing

Volden forteller at det finnes variasjoner av skiene. Du kan få både billige turski og noen kostbare racingski.

– Vi opplever også at de som trener på ski, kjøper et par felleski i tillegg, sier Volden.

Han påpeker at skiene også er gode nok til å bruke under konkurranser, men er det blå swixføre og minus fire grader eller kaldere, så er det helt klart det beste alternativet.

– For at du skal få mest mulig utbytte av felleskiene dine, er det veldig viktig at spennet er riktig. Har du for mykt spenn vil du ikke få glid, mens er de for stram, vil du ikke få feste. Du må finne en mellomting, sier han.

En av ulempene med felleskiene er at de har lett for å trekke til seg mye skitt og lort som kan gjøre skiopplevelsen verre.

– Om du for eksempel går birken, og du går i løyper hvor flere har gått med klister, er det klart at du vil oppleve at skiene blir noe tråere. Fellene trekker til seg veldig mye, sier Volden.

– Annenhver kunde spør om felleski

Da Opdalingen var innom sportsforretningen på onsdag ettermiddag, hadde de allerede solgt 10–15 par av de populære skiene.

– Det skjedde på en helt vanlig onsdag, så du kan jo tenke deg hvordan helgene er, sier Volden.

Han forteller at de nylig har fått et nytt lass med ski og at de har sikret seg, slik at de ikke skal gå tom med det første.

– Vi har ringt alle leverandører og bedt de om å sende oss det de har av ski. Det er helt ville tilstander, og i Trondheim er de tomme. Jeg har jobbet i sportsbransjen siden 1997 og har ikke opplevd lignende. Annenhver kunde som kommer innom oss spør om felleski, sier han.

Volden mener felleskiene er et positivt tilskudd i skifamilien.

– Dette gjør nok at flere kommer seg ut på ski, og det er veldig positivt. Vi har mange fine løyper her i området, og det er viktig at de blir brukt, og jeg tror det er ganske mye folk ute i løypene i dag, sier han.