Tidligere denne uka fikk Markus Skreen Vognild (16) beskjeden han har ventet lenge på; fra høsten er han en av elevene som starter på sykkellinja ved NTG Lillehammer.

– Det var utrolig deilig å få beskjeden. Da jeg sjekket mobilen etter skolen på tirsdag hadde jeg fått veldig mye meldinger fra andre i sykkelmiljøet som hadde kommet inn, så da løp jeg rett til butikken til mamma og sjekket e-posten, sier han og legger til at det ble en liten feiring sammen med resten av familien med kremboller til kvelds.

– Er du klar for å flytte for deg selv?

– Ja, det tror jeg. Det kommer til å bli litt rart, for jeg har alltid hatt mamma og pappa og lene meg på. Men jeg er sikker på at det kommer til å gå greit, sier han.

Det er trangt om nåløyet å skulle komme inn på sykkellinjen på NTG, og oppdalingen forteller at du måtte bestå tre hovedkrav. Du måtte ha minst fire i snitt, du måtte gjennomføre en fysisk test og du måtte gjennom en gruppesamtale med trenerne på linja.

– Jeg føler jeg har fått et veldig godt forhold til trenerteamet, så jeg gleder meg til å samarbeide mer med de. I tillegg kjenner jeg stort sett alle andre som har kommet inn på linja. Vi har konkurrert sammen i mange år, og i tillegg er det en del oppdalinger som allerede går på skolen, som jeg også kan være sammen med, sier han.

Håper på opptur

Da vi spør 16-åringen om hvordan han vil oppsummere fjorårssesongen, så vil han oppsummere den som en sesong med noen oppturer og flere nedturer.

– I fjor rykket jeg opp til en tøffere klasse. Det var tungt å fortsette og etter sesongen satte vi oss ned og pratet om hva vi gjorde feil. I forkant av årets sesong har jeg gjort ting annerledes. Jeg har syklet mer, jeg var i Spania i vinter og fikk syklet masse og jeg har kuttet ned på styrketreningen. Så det kommer til å bli veldig spennende å se hvordan dette fungerer, sier han.

Utenlandske samlinger er noe han kommer til å fortsette med, og når han starter på skolen så har de to uker fast på vinteren hvor de reiser ut av Norge for å få en optimal oppladning til sesongen.

Skreen Vognild forteller at han har vært veldig heldig, i og med at han har fått muligheten til å bli med NTG på samlinger.

Vil bli verdens beste

Oppdalingen er sikker på at sykkelteamet på NTG kan hjelpe han med å ta steget videre i sykkelkarrieren.

– Skolen er veldig flink til å legge til rette. Skal jeg på ritt og år glipp av en prøve, så kan jeg ta den igjen senere, og det gjør at jeg kan fokusere på karrieren og skolen samtidig, sier han.

Planen er at han skal sykle for Oppdal CK det kommende året, men om han har lyst å bli en del av landeveislaget, må han melde overgang til Lillehammer.

– Jeg kan kombinere terrengsykling og landevei i løpet av årene på Lillehammer, men etterpå må jeg nok ta et valg om hva jeg vil satse på, sier han.

Årets sykkelsesong starter om en drøy måned, men allerede i påska skal han sykle sitt første ritt, som er et terrengritt i Danmark.

– Sesongens store mål er å ta medalje i terreng-NM, eller i UM som det kalles. Jeg har to sølv fra før av og jeg har vært veldig nære flere ganger. Jeg håper også at årets sesong blir bedre enn den forrige, med flere oppturer enn nedturer.

– Hva er drømmen din?

– Drømmen er jo å bli verdens beste syklist. Det er en lang vei jeg må gå for å komme dit, men med et jevnt resultat og det lille ekstra kan jeg komme dit, sier han.