- Jeg ble så jæ**** forbanna på meg selv da jeg skjønte at jeg hadde tabbet meg skikkelig ut i andreomgangen i VM.

Timon Haugan (20) forteller at han fikk på en av karrierens verste smeller da han rota bort gullet i junior-VM i alpint tidligere i måneden. Dagen før klarte han sølv i storslalåm, og gullet var innom rekkevidde i slalåm; Timons favorittgren.

- Men så begynte jeg å tenke på at dette var jo et skikkelig godt løp, det er her blir bra. Jeg var så sikker på å vinne gullet at jeg mistet konsentrasjonen, og dermed gjorde jeg en så stor feil at mistet mange sekunder.

- Hva tenker du når noe sånt skjer?

- Jeg tenker at jeg er en forbanna idiot som gjør en sånn feil. Men, etter å ha kommet meg etter den største skuffelsen, så blir det også en slags inspirasjon for meg. På samme når jeg gjør det skikkelig bra.

- Aldri blitt presset av mamma og pappa

Det blir en slags balanse mellom det å gjøre det bra og gjøre det dårlig, når jeg gjør det bra blir det en opptur og jeg får skikkelig selvtillit, når det går dårlig blir jeg veldig opptatt av å vise at jeg kan bedre, forteller Timon.

Neste stopp er NM i Narvik, samt et par mindre arrangement og samlinger framover våren, der Timon blant annet skal teste ut en ny skitype.

Den unge oppdalsmannen er på god vei mot å oppfylle guttedrømmen om å kunne leve av lidenskapen sin; det å stå fort på ski.

- Jeg har aldri blitt presset til å dra på trening eller å prestere av mamma og pappa, det er nok mest meg selv som har pushet på.

Trent mye siden fireårsalderen

Han planlegger ikke så langt fram i tid, akkurat nå tar han sesong for sesong, og målet er å bli bedre og bedre. Han har vitnemål fra videregående og kan kanskje tenke seg å studere videre om det blir aktuelt, men her og nå er det sportskarrieren som har fokus.

Timon har vært aktiv hele sitt unge liv; det har for det meste gått i fotball, dans og sykling. Men det er alpint som har vært drømmen. En aktiv og allsidig sportsbakgrunn fra ung alder har også gjort sitt til at Timon har sluppet unna skader og treningsslitasje.

- Ja, hadde jeg begynt å knalltrene fra 16-årsalderen hadde nok situasjonen vært en helt annen, men jeg har holdt på med all slags mulig sport siden fireårsalderen, og da har jeg et solid grunnlag, mener Timon.

Forrige uke kommenterte alpinlegenden Kjetil André Aamodt at han gleder seg til å se Timon konkurrere i seniormesterskap. Sånt legger en kommende alpinstjerne godt merke til. Spesielt når det er ens eget store forbilde som uttaler seg.

- Ja, det er nesten utrolig at sånt skjer. At det er meg han snakker om, sier Timon og gliser bredt.

Spiller litt gitar

Nå er målet å komme seg så høyt som mulig på listene i Europa-cupen, det gir nemlig billett til World Cup. I mellomtiden går tida med på å trene mest mulig, i sommer skal Timon tilbringe en hel måned sammen med alpineliten i Oslo.

I juli er det "sommerferie", men Timon forteller at det blir nok en del barmarkstrening, kondis- og styretrening også når han egentlig har fri. Det gjelder å stille godt trent og forberedt til ny sesong.

Med samlinger og treningsøkter, mesterskap og reiser blir det også en del tid til overs.

- Jeg spiller jo litt gitar, og før har jeg ikke tatt med den med på samlinger og sånn, men det har jeg tenkt å gjøre framover, forteller Timon.

Det er jo ikke verst å være et sportstalent som spiller på flere strenger; bokstavelig talt.