NM i Extreme og Bandit i shortcar gikk av stabelen på Vålerbanen i Hedemark forrige helg. Mats Ørstad (20) fra Oppdal deltok i klassen Extreme, hvor han endte på en 3. plass.

– Det var et skikkelig gøy å kjøre løp i helga. Det var fint vær og bilen fungerte perfekt. Jeg fikk en ok start, var ute som nummer sju, men kom meg fort opp på 3. plass, som jeg holdte helt inn til mål. Jeg er veldig fornøyd med plasseringen, og det hele gikk over all forventning, forteller 20-åringen til Opdalingen.

– Reisen har vært positiv

Det var i mai 2015 at han kjørte opp til bil, og han fikk godkjent kurset i kjøring av Shortcar.

– Jeg har nådd et mål. Dette var artig, det å vise at det er mulig så fort etter ulykken, uttalte Mats Ørstad til Opdalingen etter at målet var nådd i 2015.

– Å kjøre shortcar er veldig gøy, og jeg trives godt oppi bilen. Det er gøy å få den adrenalin følelsen som du får av racing. Det er også morsomt å se at etter en sånn ulykke jeg hadde, at det går an å hevde seg i motorsport igjen, sier Ørstad.

Men det var langt ifra sikkert at oppdalingen fikk lov til å konkurrere igjen etter ulykken. I juni 2015 kom beskjeden fra Norges Bilsportforbund, som sa at han ikke fikk kjøre løp med fellesstart. Etter mye fram og tilbake, snudde bilsportforbundet i saken og gjorde om på vedtaket.

– Reisen etter at bilsportforbundet ombestemte seg har bare vært positiv. Jeg har fått støtte fra alle sammen, spesielt i shortcarmiljøet, som ikke har noe imot at jeg er med og konkurrerer på samme vilkår som alle andre. Jeg må også få si takk til alle sponsorer og personer som har vært med og hjulpet meg fra den dagen vi begynte med dette prosjektet, sier han.

– Drømmen er å bli norgesmester

For at Ørstad skal få kjøre og konkurrere, har familien fått bygd om privatbilen. I tillegg er det lagt ned rundt 600 timer i ombygging av en Shortcar. En bil som kan kjøre godt over 200 km/t. Gass, brems og gir er flyttet til området rundt rattet. Det gir Mats en mulighet til å kjøre bilcross som alle andre. Selv om han i konkurranse må kjøre i en egen klasse. Det har med bilens oppsett å gjøre. Men konkurransen er likevel tøff. Det er over 50 førere i Norge som kjører i denne klassen.

– I år skal jeg kjøre full NM-serie, blant annet NM-runden på Melhus første helga i juni. Målet for denne sesongen er å få kjøre mest mulig løp og bil. Det er selvfølgelig kult at jeg har fått til en pallplassering i NM allerede, sier han.

– Hva er din store drøm?

– Drømmen er å bli norgesmester i shortcar extreme, og å ha det mest mulig gøy i prosessen, sier han.