Hjemme på Liahaugen i Drivdalen har fotballspiller Sivert Rislien stasjonert seg i sofaen med føttene høyt og laptopen i fanget. Det er slik han har ligget de siste to ukene etter at han ble alvorlig skadet under en kamp for Oppdal A-lag.

– Tiden går med til å se på YouTube-filmer og sjekke ut studieretninger jeg kan velge når jeg er ferdig med skolen i Oppdal, forteller Rislien, som går andreåret på idrettslinja ved Oppdal videregående skole.

Venstrevingen innrømmer at dagene kan bli ekstra lange nå som han må holde foten i ro.

– Jeg har heldigvis snille venner som er flinke til å komme innom på besøk, sier han og smiler.

Husker bare små glimt av hendelsen

Det var 5. juni at Rislien ble liggende på gressmatta med uutholdelige smerter i det ene kneet etter en duell med en spiller på motstanderlaget Brekken.

– Jeg hoppet inn for å skjære av ballbanen til motstanderen. Jeg husker at det smalt i kneet og at jeg ble liggende på bakken. På grunn av smerten og adrenalinet husker jeg bare små glimt av det som skjedde, forteller 17-åringen, som fyller 18 år om én måned.

Rislien ble hentet med ambulanse og proppet med smertestillende. Turen gikk direkte til Auna Legesenter, hvor de fant ut at foten var så hoven at de ville utsette røntgen til dagen etterpå.

– På røntgen fant ikke noe brudd i kneet, men på ultralyd fant de blodansamling i leddet. Det tydet på at jeg hadde en skade i korsbåndet, forklarer Rislien.

Ut av spill i nærmere ett år

Rislien var heldig og fikk tatt MR-undersøkelse ved privatklinikken Aleris i Trondheim forrige lørdag. Svaret på prøvene ble kjent denne uken og viste at det fremre korsbåndet har røket.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er fremre korsbåndskade den hyppigste leddbåndskaden i kneet og den hyppigste alvorlige kneskaden generelt.

Skaden betyr at Rislien kan vente seg to til seks uker på krykker og åtte til tolv måneder med opptrening. Resten av årets fotballsesong er bare å glemme.

– Det er mange faktorer som avgjør hvor lenge jeg blir ute. Alt avhenger av når jeg får operasjonsdato. Er jeg heldig får jeg operasjon tidligst fredag neste uke. Da finner jeg ut hvor alvorlig skaden egentlig er, sier han.

– Det blir nok ikke fotball på meg før høstsesongen neste år, legger han til.

– Det er så klart kjedelig

Rislien har et par kompiser på fotballaget som har gått gjennom den samme skaden. Felles for begge er at de har brukt ett år på å trene seg opp igjen.

Før skaden hadde Rislien lagt flere planer for resten av året. Nå henger sommerjobben ved Coop Mega Oppdal i en tynn tråd. Det samme gjør oppmøtet på Forsvarets sesjon. Planen om oppkjøring for bil har han derimot stor tro på å få til.

– Det er så klart kjedelig. Først og fremst fordi at det blir en uventet pause fra fotballen, men også alt det hverdagslige som skole og jobb. Men når man holder på med idrett må man bare regne med at sånne ting skjer, forteller Rislien.

Oppdalingen setter pris på all støtten han har fått i etterkant av skaden. Han har blant annet fått blomster av laget til spilleren som var uheldig å skade ham.

– Det er bra at de viser omtanke. Selv om det var et uhell, gikk det nok litt inn på han som gjorde det, sier han.

Her får Sivert Rislien hjelp av ambulansepersonell etter at han ble skadet i hjemmekampen mot Brekken. Foto: Katrine S. Naas