Denne uken er sprintlandslaget for herrer samlet ved Bjerkeløkkja i Oppdal. På plass er langrennsløperne Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Sindre Bjørnstad Skar, Sondre Turvoll Fossli og Håvard Solås Taugbøl.

Mandag fikk rundt 20 unge talenter fra skikretsene i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal en drømmedag sammen med skistjernene.

Landslagssamlingen er et samarbeid mellom Norges Skiforbund og Sparebank1. En av representantene for banken som er på plass i Oppdal er Eldar Rønning.

Den tidligere landslagsutøveren kan skilte med flere VM- og NM-gull. I 2016 avsluttet han langrennskarrieren og gikk over til å bli rådgiver i Sparbank1 SMN.

- Det ble en lang tur innover Dindalen. Vi var helt i enden og så utover mot Sunndal. Det var bløtt og ganske tungt terreng, forteller Rønning til Opdalingen.

- Hang på sprintlandslaget

Han og guttene møtte på sprintlandslaget én time ut i treningsøkta. Etter den 2-3 timer lange løpeturen kom de tilbake til Bjerkeløkkja og kunne ta velfortjent lunsj.

- Ungdommen hang på tempoet til sprintlandslaget. Det er nok god læring for dem å kjenne litt på nivået, sier nordtrønderen.

- Hvilke tips har du å gi til ungguttene?

- Det beste tipset er at de må trene allsidig. Når de er 14-15 år trenger de ikke å bare trene langrenn. Mange spiller også fotball. Hvis de har lyst til å satse på langrenn må de ikke være redde for å prøve, forteller Rønning.

Norges beste langrennsutøvere og de unge og lovende guttene fant raskt tonen.

- Det var en rolig og litt beskjeden gjeng i starten, men under treningsturen gikk praten. Jeg husker selv hvor artig det var da jeg var ung og ble plukket ut til å være med landslaget, sier han.

Imponert av ungdommen

Under lunsjen fikk de unge talentene mulighet til å stille sprintutøverne spørsmål. Sander Havdal Enodd fra Oppdal og Mathias Halseth fra Rennebu ble plassert sammen med Eirik Brandsdal.

- Jeg er imponert over trøkket til ungdommen. Det var nesten så de gikk opp i tet med en gang da de tok oss igjen, skryter Brandsdal.

Halseth innrømmer at det var en tung og litt annerledes treningsøkt enn han er vant til.

- Jeg kjente det godt i beina mot slutten av løpeturen, sier han og ler.

- Kjenner du det i beina har du gjort det riktig, for det var hele målet med turen. Vi løp jevnt og rolig hele veien, men la inn noen små spurter på slutten for å kvikne til litt, forklarer Brandsdal.

Amund Hokseng Øien fra Oppdal og Vegard Uv Værnes fra Rennebu var også med på drømmedagen.

- Motiverende å være med

Havdal Enodd forteller at han fikk det tøft mot slutten av treningsøkta.

- Ja, det ble tungt, men flere av oss hadde ikke riktige sko for terrenget, sier han.

Oppdalsgutten satser først og fremst på skiskyting, men stilte mer enn gjerne opp når sprintlandslaget i langrenn tok turen til Oppdal.

- Drømmen er å bli profesjonell, så for meg er det veldig motiverende og artig å være med på dette, forteller Havdal Enodd.

Det er ikke første gangen Brandsdal er i Oppdal, men denne gangen har han planer om å utforske stedet grundigere.

- Jeg gleder meg til å gå litt lengre rulleskiturer og bli bedre kjent i Oppdal. Det er veldig fint her. Nå må vi bare håpe på at godværet kommer, forteller han.

Se stor bildeserie fra treningssamlingen øverst i artikkelen!