Kompisene Kristoffer Nonstad og Stein Ove Jensen fra Oppdal skal i helga løpe Norges tøffeste løp. Løpet er Salomon Xreid og er et 126 kilometer langt løp og hvor 6500 høydemeter skal bestiges.

Løpet er organisert av Xreid Norway, som tar sikte på å skape et løp som gir deltakerne sterke opplevelser i fantastisk norsk natur. Årets løp foregår i Kristiansund, Halsa, Hemne og Aure.

– Jeg har vært en pådriver for å delta i dette løpet. Det bunner i utgangspunktet at jeg var på et foredrag med han som er grunnleggeren av dette løpet. Jeg ble veldig fascinert og de siste to-tre årene har jeg hatt en dragning mot ultraløp. Jeg har hatt lyst til å gjennomføre dette løpet flere ganger, men det var først i år at jeg tok motet til å melde meg på, sier Stein Ove Jensen til Opdalingen.

Kristoffer Nonstad forteller at han i utgangspunktet var skeptisk til å være med. Han ble spurt tidligere i vinter om han ville være med.

– Jeg har ikke løpt ultraløp før og det å skulle starte med det mest ekstreme virket litt fjernt. Jeg har de siste årene løpt mer og lenger og jeg har de siste årene tenkt at det hadde vært artig å delta i et ultraløp, sier Nonstad.

De har kjent hverandre lenge og er barndomskompiser helt siden de gikk i barnehagen.

Skal pushe hverandre

Gjennom det 126 kilometer lange løpet forteller kompisene at de skal løpe sammen og pushe hverandre fra start til slutt. De forteller at de hadde mulighet til å melde seg på som et lag, men at de valgte å melde seg på to individer. Om de hadde stilt som et lag og den ene personen hadde fått problemer underveis og ikke kunne fullføre, måtte hele laget gi seg.

– Vi tar sikte på å løpe sammen og å utnytte styrkene til hverandre i perioder hvor det kan bli tungt.

– Hvilke forberedelser har dere gjort i forkant av dette løpet?

– Jeg er nok ei fjellgeit og har fjellet og toppene lettere tilgjengelig enn hva Stein Ove har. Jeg bor i Ålesund og får spist litt mer høydemeter, sier Nonstad.

Jensen bor i Oslo og han forteller at det er få topper han kan passere der.

– Mens Kristoffer har styrken oppover, er jeg bedre på å holde tempoet på flata. Vi kan skifte på å være motivator for hverandre i forskjellige faser av løpet, sier han.

Det som er unikt med dette løpet er at de bytter lokasjon hvert år. I begynnelsen ble det arrangert på Hardangervidda, mens det i fjor ble arrangert på Senja. I år holdt de lokasjonen hemmelig til januar/februar. Starten i år er like utenfor Kristiansund.

– Det begynner å sige inn nå at det ikke er lenge igjen til starten går. Jeg kjenner nervene begynner å komme, sier Jensen.

I løpet av det 126 kilometer lange løpet er det tre check-points underveis etter 39 kilometer, 75 kilometer og 99 kilometer. Der får deltakerne mulighet til å skifte klær, sko og få i seg mat. De må også være inne på de stoppene innenfor en viss cut-off tid. Er de ikke inne etter et vist tidspunkt og timer, blir de tatt ut av løpet.

– Det er et veldig bra og sikkert opplegg i løypa. Fullføringsprosenten ligger på rundt 60 prosent. Det er ikke så enkelt som mange tror, sier de.

– Målet er å fullføre

For å kunne delta i dette løpet, må man søke om å delta.

– Dette er et løp for spesielt interesserte. Det er ikke alle som er skikket til det og du må vise til tidligere resultater og trening for å kunne være med, sier de.

– Har dere alltid hatt en interesse for løping?

– Det var rundt 2011 jeg begynte å løpe ganske ofte og det har bare blitt mer og mer de siste årene. Etter at jeg flyttet til Ålesund har det blitt flere turer i fjellet enn langs asfalten, sier Nonstad.

– Jeg har ikke løpt noe særlig aktivt, men jeg har alltid hatt en bra kapasitet. Jeg kan holde et forholdsvis jevnt tempe over lang tid. Jeg er ikke rask nok for en 3000, men så fort jeg bikker en mil, kan jeg hevde meg ganske bra, sier Jensen.

De har ikke satt seg noen spesielle mål for løpet.

– Det er skummelt å sette seg et mål, for ingen av oss har løpt så langt før. Om vi setter oss et mål og ser at det ikke går, så kan vi få en psykisk knekk. Men vi har snakket om å komme oss inn på 25 timer og holde to timer per mil. Vi vil nok holde på hele natta. Men hovedmålet vårt er å fullføre og det er rett og slett en bonud om vi når 25-timers målet, sier de.

– En utfordring underveis blir det nok i forbindelse med næring. Vi skal være ute hele natta og hvordan vi skal takle å være så lenge uten søvn, blir spennende å se, sier de.

Kompisene starter rundt klokka 12 på fredag.