I år er det 20 år siden familietrimmen Topptrim ble startet opp i Oppdal. Fra 1. januar og ut oktober hvert år kan folk ta merker i bronse, sølv og gull ved å bestige ni ulike fjelltopper.

Det var en junidag i 1998 at Kjell Arve Husby, Torbjørn Orkelbog og Ivar Vognild møttes på Cafe Ludvik. Her ble de enige om at de måtte finne på noe så flere folk tok i bruk fjellområdene i Oppdal.

– I starten på juli samme år fikk vi på plass kasser på ni ulike topper. Vi kjører det samme prinsippet i dag, så det vi startet med var ikke så dumt, forteller Husby til Opdalingen.

19 år og 3.753 registrerte

Han står selv for organiseringen av tilbudet, og ordner med topptrim-kortet, diplomer, markedsføring og statistikk. Arvid Hindseth har vært «postmann» de siste årene, og har ansvaret for å sette ut og ta ned postene.

– Ære være han for arbeidet han legger ned. Han gjør en kjempejobb, skryter Husby.

De som har fullført alle årene siden 1998 har gjort unna hele 180 turer. Det første året fullførte 69 deltakere, mens antallet doblet seg året etter. Rekorden ble satt i 2008 med 276 deltakere. I snitt har 198 personer vært med på Topptrim hvert år siden oppstarten.

– Tar man antall registrerte de 19 siste årene har 3.753 mennesker hvert med. Tallet er egentlig større, men det er ikke alle som registrerer seg på toppene, forteller han.

Et tilbud for alle

Husby har også regnet ut morsom statistikk med antall deltakere. Går man 180 fjellturer og mister et halvt kilo i kroppsvekt per tur, har man trimmet bort 90 kilo på 20 år.

– Regner man 200 personer i snitt i året, har det forsvunnet totalt 18.000 kilo fra kroppen til oppdalingene. Veier en person i snitt 75 kilo, har vi slanket bort 240 personer siden 1998, sier Husby og smiler.

Topptrim skal være et tilbud for alle, og barn helt ned i femårsalderen skal klare å fullføre fjelltoppene.

– Det skal være dagsturer. Den letteste toppen i år er nok Storberget på Sæterfjellet. Korgtjønntangen kan på sin side være litt mer krevende, forklarer han.

Gjør det for folkehelsa

Selv om Husby gjerne skulle nådd 300 fullførte deltakere og slått rekorden fra 2008, gjør han dette først og fremst for folkehelsa.

– Vi er ikke ute etter rekorder. Vi vil bare få flest mulig folk ut i naturen. Slik blir de også bedre kjent med nærområdet sitt. Det er en fantastisk følelse å komme hjem fra en tur og ta av seg fjellskoene, dusje og sette seg ned, sier han.

I starten fikk deltakerne som fullførte Topptrim medaljer i premie. Etter hvert fant Husby og co ut at det er bedre å dele ut merker, med bilder av de ulike fjellene som er med i trimmen.

– De som har vært med alle årene har i hvert fall 3 x 19 merker med ulike fjelltopper, forteller Husby.

Når man har fullført Topptrim i 5, 10, 15 og 20 år får man også en diplom for innsatsen. Det er de lokale kunstnerne Tone Rise Viken og Mali Anette Hoel som lager disse.

Med 20-årsjubileet får Husby mye oppmerksomhet og mange gode tilbakemeldinger fra folk han møter. I tillegg ramler det inn med gratulasjoner og lykkønskninger på Facebook. Det er bare å ønske Husby og hans gode medhjelpere lykke til med flere spreke år!