Tidligere langrennsløper Sverre Stensheim fra Oppdal herjet i skisporet på 1950- og 1960-tallet. Han presterte å vinne femmila i Holmenkollen tre år på rad; i 1959, 1960 og 1961. I tillegg har han flere NM-medaljer og deltakelse i både VM og OL.

Nå har Trøndersk Skilaug tatt initiativ til at Oppdal kommune skal finne en måte å ta vare på premiesamlingen hans. I dag bor Stensheim med kona Turid i Malvik. Planen er å få opp en utstilling i kulturhuset i løpet av neste år når Stensheim fyller 85 år.

- Vi synes det er veldig stas at de vil at vi skal ta vare på premiesamlingen og vise fram prestasjonene og alt arbeidet som ligger bak, sier oppdalsordfører Kirsti Welander til Opdalingen.

Selv er Stensheim en ganske beskjeden kar, men innrømmer at han har tenkt på å få premiesamlinga til hjembygda. Det er ikke rent lite av pokaler og medaljer om er lagret hjemme hos familien.

- Mange vil få glede av utstillingen

President Per Ottesen i Trøndersk Skilaug synes det er flott at Oppdal kommune vil samarbeide om dette.

- Vi snakker om en av Norges fremste skiløpere gjennom tidene, og da er det bra at han blir ivaretatt på skikkelig vis. Det gleder ikke bare Sverre og hans familie, men også alle som er glad i skisporten, sier Ottesen.

Trøndersk skilaug ble etablert under VM på ski i Trondheim for snart 20 år siden. Målet deres er å ta vare på skisportens renomme og utvikling.

- Harald Grønningen var den første vi fikk kontakt med som hadde et behov for å flytte premiesamlingen sin. Han hadde alt stående i en kjellerstue i Lensvika. Da han begynte å dra på årene følte han at det ikke var riktig at den ble stående der, forteller Ottesen.

Vurderer permanent utstilling på museet

Inge Lauritzen ved Oppdal kulturhus forteller at de har god erfaring med å sette opp lokalhistoriske utstillinger.

- Innenfor idretten har vi gjort det tidligere med Erik Håker. Vi er trygge på å få til noe tilsvarende nå, sier Lauritzen.

- Har dere gjort dere noen tanker om en permanent utstilling?

- Vi har noen ideer, men de er vage enda. Vi må se om det er mulig å få til en presentasjon på Oppdalsmuseet, forteller han.

- Vil feire han hele neste år

Da Arne Braut satt som fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag kom han i kontakt med Ottesen og Trøndersk Skilaug. Nå fikk han en henvendelse gjennom Stensheim om Oppdal kommune var interessert i premiesamlingen.

- Personlig var Sverre min store skihelt da jeg var yngre. Å få være med på dette synes jeg er kjempeartig. Jeg er sikker på at vi får til en utstilling som setter Sverre i riktig lys. Jeg synes vi kan feire han hele neste år, sier Braut og ler.