Lørdag er det klart for årets utgave av Oppdalsmila, som hadde oppstart i 1980. Det var opphold i 2002. Oppdal Friidrettsklubb (OFIK) hadde regi fram til da, og etterpå tok Vollan Oppdal Friidrett (VOF) over.

- Ånung Viken har lyst på Oddvar Blokhus Oppdalsmil-rekord på 32.38. Oddvar satte den for over 30 år siden, sier Kjell Arve Husby i VOF. Han er allerede i gang med å sette opp skjema til ny rekord. Samtidig håper han at deltakerantallet stiger.

Også i år er det to mil-løp. Først går Mini-Mila, som er en engelsk mil -1609 meter, og den er for de som ikke vil løpe 25 runder og for de litt yngre løperne. Her kan barn og foreldre jogge og gå i sitt tempo. Med en maksimaltid på 45 minutter bør det være plass til de fleste.

Mini-Mila på fire runder og ni meter går en time før selve Oppdalsmila.

- Den store utfordringen for mange på selve mila er å telle nok runder. Det er et krav til deltagerne å telle sine 25 runder. Har du ikke sekundant, så bruk fyrstikker. Arrangøren tar ansvar kun for å telle runder til den som leder løpet, sier Husby.

Råd til trimmerne

Mange velger å gå de 25 rundene, og med jevn fart går det fint å komme i mål under en time og førti minutter. Jo mer man løper, jo bedre blir tiden.

- Det fine med mila er at det som presteres er målbart. Ei mil er ei mil og banen er den samme. Er det ikke snø, så er alt sammenlignbart med det som er prestert tidligere, sier Husby.

Husby sier at om man vil løpe halvparten av distansen, så er det lurere å fordele det med å gå en runde og løpe en runde i stedet for å løpe halvparten og være helt utkjørt siste halvdel.

De som vil under timen, må nok løpe mer enn halve distansen. De som vil under femti minutter bør holde seg løpende nesten hele distansen.

- Stiller Ånung Viken er han favoritt. Med finale-plassering i NM på 800 meter i sommer bør farten være intakt. Det spørs på viljen den siste tredjedelen av løpet. Det kan jo dukke opp noen vi ikke vet om, så ingenting er sikkert om hvem som stiller. Det gjelder også dameklassen, der Tove Thun Almlid vant i fjor.

Rekorder

Oddvar Blokhus og Ivar Storli Husby har begge vunnet Oppdalsmila sju ganger. Blant damene er det Kirstin Tande Solberg, Tove Vognild og Julianne Furenes som har flest seire, med fire hver.

- Gunnar Volden og Ove Nonstad har deltatt i alle milløpene, unntatt ett. Erling Sporstøl mangler to. Alle tre stiller opp på søndag. Vandrepokalen for herrer har to navn inngravert. Det er Christian A. Røe og Ånung Viken. Blant damene har Tove Vognild og Bente Schive to napp hver, sier Husby.

Husby sier til slutt at den jevne trimmer er like velkommen som de aller raskeste. Han håper på mange blide og lettbente på søndag.