Norges Fotballforbund foreslår å dele opp 12-åringene i ligaer ut fra ferdighetsnivå. Forslaget er et av flere som kommer fra forbundet i forslag til nye retningslinjer som har vært ute på høring.

– Differensiering i barnefotball er ikke noe nytt, og det handler om å legge til rette for mestring og best mulig utvikling, sier fagansvarlig for aktivitetsutvikling hos barn og ungdom i Norges Fotballforbund, Bo Folke Gustavson, til NRK.

– Viktig å ta vare på leken

Sportslig leder i fotballgruppa i Oppdal IL, Inge Lauritzen, skulle gjerne satt seg mer inn i saken, men umiddelbart er han litt usikker på om forslaget til fotballforbundet ville vært hensiktsmessig for lagene i Oppdal.

– Her i Oppdal kan vi være mellom 20 og 30 spillere i en årgang og det å skulle dele opp etter nivå ville ikke vært et så stort poeng, sier Lauritzen til Opdalingen.

Han synes det fungerer helt greit slik fotballen er organisert i dag. Alle 12-åringer spiller sammen, og man får en mer markert differensiering når man begynner med ungdomsfotballen i 13-årsalderen.

– Når man er 12 år er man bare et barn. Det er viktig å ta vare på leken. Jeg tror ikke det er noen god løsning å innføre alvoret for tidlig, fortsetter han.

Likevel skjønner Lauritzen at fotballforbundet er inne på tanken og synes det er en god målsetting.

– De som har kommet lengst i utviklingen kunne møtt tøffere motstand og de som ikke er like god kunne spilt mot spillere på samme nivå, sier den sportslige lederen.

– Altfor mange kamper er ujevne

Olav Stavne er leder og sportslig ansvarlig i fotballgruppa i Rennebu IL. Han tror at forslaget kan være positivt hvis det brukes fornuftig.

– Altfor mange kamper i Trøndelag og Norge er ujevne før kampene i det hele tatt er i gang. Det er ikke noe særlig bra, og hvis dette kan gjøre lagene jevnere, er det bare bra, sier Stavne til Opdalingen.

Ser du noe negativt med dette forslaget?

– Det kan fort bli snakk om spissing og topping, samt utfordringer mellom foreldrene når man skal dele inn lagene. Men det handler jo ikke om det. Dette er et forslag for å finne riktig nivå, mener han.

I Rennebu har de bare et lag for 12-åringene og det vil eventuelt ikke bli et tema å dele inn spillerne på flere lag etter ulikt nivå. Likevel synes Stavne det kan være en god idé å opprette ligaer ut fra ferdighetsnivå.