Skyting for mestring, der poenget er at gjennom skyting skal elever med konsentrasjonsvansker oppleve mestring og bli mere motiverte, har nå holdt det gående i nærmere to år.

–Skyting er trening på fokus og konsentrasjon, og på standplass er det ganske tydelige oppgaver på hva som skal gjøres. For mange er dette en fengende aktivitet, og en viktig oppgave er å overføre dette til klasserommet, sa prosjektleder Mona Isene til Opdalingen i mars 2016.

Støtte fra Gjensidige-stiftelsen

Da var startskuddet gått for et pilotprosjekt, der nesten 1,5 millioner kroner, bevilget av Gjensidigestiftelsen, gjorde det mulig å starte forskning på hvordan skyting påvirker eleven. Midlene gjorde det mulig å kjøpe fri tre forskere fra NTNU. Kontrakt ble skrevet mellom Rennebu kommune og NTNU, mens det er i skytterlaget og skolen den praktiske gjennomføringen har foregått, og fortsatt foregår.

–Vi har håp og tro om at dette har en positiv virkning, blant annet med hensyn til konsentrasjonen hos elevene, sa Trond Jære i Rennebu kommune ved oppstarten av prosjektet.

Forskningsrapport

Denne uka var prosjektgruppa, bestående av prosjektleder Mona Isene, Lill-Therese Varsi fra PPT-tjenesten, Lill Hemmingsen Bøe fra Rennebu kommune, rektor Gerd Staverløkk ved Rennebu barne- og ungdomsskole, samt Trond Jære og forskerne fra NTNU samlet til et avsluttende møtepå Berkåk, før forskerne går i gang med rapportskrivingen, en rapport som skal være ferdig etter jul.

–Møtet i utvidet prosjektgruppe for Skyting for mestring ble altså avholdt tirsdag denne uka. I to år har vi nå jobbet tett sammen og med midler fra Gjensidigestiftelsen fikk vi også forskning på opplegget. Det ble et positivt og inspirerende møte og vi venter spent på rapporten fra NTNU. I sluttfasen produseres det nå en film som viser litt fra prosjektet, hva det kan bety for ungdommene, og litt om hva involverte og NTNU sier, forteller Trond Jære.

Jære kan fortelle at flere skoler rundt omkring i landet har startet lignende opplegg etter "Rennebu-modellen".

–Det handler om skyting i ordnede former og vi har snakket med skoler og politikere landet rundt om prosjektet. At forskere er med på opplegget er viktig, slik at resultatet kan dokumenteres. Det er ikke nok å tro, her må vi vite, sier Jære.

Pilotprosjekt

Forskerne ved NTNU har samlet materiale om prosjektet i tett samarbeid med skolen, og vil ifølge Jære presentere resultatet i løpet av et par måneder.

–Nå er vi spente på hva som kommer i januar, sier Jære.

Rennebu er et pilotprosjekt og det er første gang det forskes på dette i Norge. Og for ordens skyld; at prosjektet nå skal evalueres etter to år, betyr ikke slutten. Skyting for mestring videreføres i Rennebuskolen også i tiden fremover.