Kjell Hamar har hatt sesongkort i Oppdal skisenter så lenge han kan huske. Nå har han sikret seg ny avtale med skiheisen, og det i en alder av 88 år.

–Jeg flyttet til Trondheim i 1957 og har i grunnen stått på ski i Oppdal siden den gangen. Det vil si at jeg har stått på ski nesten like lenge som skiheisene har eksistert, sier Hamar til Opdalingen.

Meldingen om at deler av Vangslia sesongåpner til helga var naturligvis en gledelig nyhet for pensjonisten, som har hytte i Gjevilvassdalen.

–Jeg kommer oppover til helga. Jeg gleder meg til å starte sesongen i bakken. Da jeg var på hytta forrige helg gikk jeg på langrennsski. Det var for lite snø i alpinanlegget, forteller Hamar.

–Slutter jeg blir det vanskelig å starte på igjen

88-åringen er født og oppvokst på Jølster i Sogn og Fjordane, men flyttet etter hvert til Trondheim, der han har jobbet i skoleverket, både som lærer og rektor. Mye av tiden bruker han på hytta og i skibakken.

–I fjor hadde jeg 97 dager i skiheisen. Jeg har mulighet til å være så aktiv når jeg er pensjonist. Det gir meg mye glede. Ettersom jeg er så mange dager i skibakken har jeg i tillegg til hytta i Gjevilvassdalen en liten leilighet i Oppdal sentrum, sier han.

–Det er ikke alle på din alder som setter utfor bratte skibakker?

–Nei, det er ikke det, men vi har alle forskjellige hobbyer, sier Hamar.

–Hvor lenge har du tenkt å holde på da?

–Det kan jeg nesten ikke svare på. Jeg vil holde på så lenge jeg kan. Slutter jeg med det blir det vanskelig å starte på igjen, forteller han og ler.

Møter andre pensjonister

Hytteoppdalingen forteller at de er mange pensjonister som pleier å møtes i bakken. Det hender også at de kjører med yngre alpinister.

–Det er stor allsidighet i skibakken og det synes jeg er morsomt, sier Hamar.

–Hva er det som gjør at du har så stor interesse for sporten?

–Det er en fin aktivitet for å holde seg i bevegelse. Det er en morsom hobby. Det handler nok også om fartsopplevelsen og det å være ute i naturen. Det er som når barna leker i sklier. De sklir ned og springer opp igjen for å gjøre det samme, forteller han.

Hamar tilbringer ikke bare vinterdagene i skisenteret, han er også glad i å gå turer i fjellet. Da han var «ungen», som han selv sier, var det skihopping som var den store interessen.

Birger Ruud (olympisk mester og verdensmester i skihopp, journ.anm.) var det store forbildet. Vi bygde hopp på jordene på den tiden, men det er det nesten slutt på i dag. Det er litt synd, for skihopping er fin trening for motorikken, forteller han.

Skryter av heisfolkene

Skientusiasten vil benytte anledningen til å skryte av mannskapet i bakken som produserer snø og kjører heisene.

–Det er svært dyktige folk som jobber i skiheisen. Det er viktig at de produserer snø, for da kommer gjestene med en gang, sier Hamar.

Heissjef Arnulf Erdal i Oppdal skiheiser kunne torsdag formiddag bekrefte at sesongåpningen i helga går som planlagt.

–Ingenting kan ødelegge for åpningen. Vi ønsker alle sammen velkommen til ei flott skihelg, sier Erdal til Opdalingen.

I første omgang blir Pomaløypa og Midtløypa åpen. Så snart kulda er tilbake skal de jobbe videre med barnebakke og henget.

–De siste dagene har det vært mange innom og hentet sesongkortene sine. Stemningen er god og vi gleder oss til helga, sier heissjefen.