Offroadklubben Gærhølet 4X4 har vært aktiv siden tidlig på 90-tallet og har arrangert årlige treff i en årrekke. Årets treff går som alltid av stabelen ved Åshuset og arrangementssjef Olav Syrstad gleder seg.

- Kjøringa blir som folk gjør det til selv. Det er frikjøring, så lenge folk holder seg til de merka områdene.  Løypene merkes med sperrebånd og alle deltakerne får kart så de ikke skal krysse over grensa til andre de grunneierne i området. Vi har også sikkerhetsregler som vi følger nøye. Du kan ikke komme med bil med avkappa tak. Har du veltebur, skal det være montert takplate, sier Syrstad.

- Får ikke bedre terreng

Det legges ikke opp til konkurransekjøring. Her handler det utelukkende om å ha det gøy.

- Ved Åshuset har vi tilgang til toalett, egne kokker som står for mat, det er varmt der så sjåførene kan gå inn og varme seg og spise før de går ut i bilen igjen. Så må jeg bare si at jeg aldri har vært borti terreng som slår det vi har i området rundt Åshuset og jeg har vært på mange treff.

Det er lov å bruke biler både med og uten skilt. ATV er også tillatt, så fremt ATV-en har vimpel så den vises godt i terrenget.

Tar sikkerheten på alvor

Syrstad påpeker flere ganger at arrangørene tar sikkerheten på aller høyeste alvor.

- Grunneierne er helt fantastiske som lar oss bruke terrenget her hvert år. Vi har kun hatt positive opplevelser med dem, sier Syrstad og fortsetter:

- Villmannskjøring blir du bortvist for. Grove overtramp kan føre til utvist på livstid. Det er vi strenge på.

Syrstad selv kjørte offroad for første gang i 2009 og ble etter hvert for alvor bitt av basillen. Han ble leder for klubben i fjor, men han har vært med og arrangert flere treff.

Sosialt og artig

- Hva er det som gjør offroadkjøring så artig?

- Tanken på at du kjører bil og kommer fram på plasser man ikke skulle tro at du kommer fram. Du lærer deg å mestre bilen. Det er en herlig følelse. I tillegg er det veldig sosialt. Vi treffer mye kjentfolk på disse treffene og vi blir også kjent med mange nye mennesker.

I fjor deltok hele 65 biler på treffet. Arrangementet er åpent for publikum. Det blir åpen kiosk med salg av mat og drikke begge dagene.

Arrangementet har aldersgrense 18 år, men det er tillatt for 16-åringer å kjøre dersom de har med seg verge med førerkort, da det regnes som øvelseskjøring.